Selling Polaroids in the Bars of Amsterdam, 1980

0
Polaroids
© Marc H. Miller/ Bettie Ringma

Eind 1979 duikt een nieuw fenomeen op in het Amsterdamse nachtleven: de Polaroidfotograaf. De New Yorkse kunstenaars Bettie Ringma en Marc H. Miller verruilen dan tijdelijk hun loft in de Lower East Side voor een woonboot in Amsterdam. Zij beginnen met de verkoop van instant-fotoportretten in kroegen rond het Rembrandtplein, Leidseplein en de Zeedijk. Het tweetal maakt Polaroids in bruine kroegen, Turkse cafés, travestietenbars en queerclubs, bouwt een vaste klantenkring op en ontmoet opmerkelijke mensen als ‘Ko the Muscleman’, het zelfbewuste ‘animeermeisje’ Nettie en de extravagante kroegeigenaar annex duivenmelker Henk.

Het is een tijd van grote snorren, volle asbakken en ongeremd hedonisme. Ringma en Miller maakten talloze foto’s, die verspreid raakten onder het uitgaanspubliek. Maar zij legden ook een eigen collectie aan van meer dan 350 polaroidportretten van Amsterdamse kroeggangers. 40 jaar later is deze verzameling een tijdcapsule van het rauwe maar kleurrijke Amsterdamse nachtleven anno 1980. Het boek bevat beschrijvingen door Marc H. Miller en essays door Mark Bergsma en Leonor Faber-Jonker over het Amsterdamse nachtleven rond 1980 en de artistieke praktijk van Ringma en Miller.

Selling Polaroids in the Bars of Amsterdam, 1980
Marc H. Miller en Bettie Ringma
Essays: Leonor Faber-Jonker en Mark Bergsma
Lecturis
€ 37,50

Polaroids

Ook verkrijgbaar: Polaroid in Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam