JR: Chronicles in het Groninger Museum

0
JR: Chronicles
JR . Migrants, Mayra, Picnic across the Border, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017. Installation image. Wheat-pasted poster on table. © JR-ART.NE

Het Groninger Museum heeft de primeur voor de eerste museale tentoonstelling van de Franse beeldend kunstenaar JR in Nederland. JR: Chronicles is een overzicht met muurcollages, foto’s, video’s en archiefmateriaal en geeft een goed beeld van JR’s indrukwekkende carrière.

We zien in JR: Chronicles beelden van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte tot zijn maatschappelijke geëngageerde projecten en grootschalige architectonische interventies in steden over de hele wereld. JR reproduceert op monumentale schaal individuele portretten om ze vervolgens – soms illegaal – in de openbare ruimte in diverse dimensies op te plakken. Zijn projecten tonen de veelkleurige stemmen van alledaagse mensen en onderstrepen zijn inzet voor gemeenschap, samenwerking en dialoog.

JR: Chronicles
JR. Inside Out, Times Square, New York City, 2013. Installation image. Wheat-pasted posters on buildings. © JR-ART.NET

Naar aanleiding van de bouw van een permanente muur tussen de Verenigde Staten en Mexico, creëerde de kunstenaar in 2017 een gigantische installatie bij het grenshek in de Mexicaanse stad Tecate. Het toont Kikito, een peuter wiens huis in Tecate uitkijkt over het grenshek. Het nieuwsgierige jongetje gluurt speels en zonder enig politiek besef vanaf zijn kant over de muur. Het werk symboliseert de onschuld van jonge immigranten. De dag voordat het werk afgebroken zou worden, organiseerde JR een picknick aan weerszijden van het hek. Kikito, zijn familie en honderden gasten uit zowel de Verenigde Staten als Mexico kwamen samen om een maaltijd te delen.

JR. 28 Millimeters, Portrait d’une generation: Byron, Paris, 20ème arrondissement, 2004. Installation image. Wheatpasted posters on building. © JR-ART.NET
JR. 28 Millimètres, Women Are Heroes, Action dans la Favela Morro da Providência, Favela de Jour, Rio de Janeiro, 2008. Installation image. Wheat-pasted posters on buildings. © JR-ART.NET

Voor het project Women are Heroes fotografeerde JR vrouwen in sloppenwijken in Kenia, Liberia, Cambodja, Brazilië en India. De portretten benadrukken niet de armoede, maar de vitaliteit van de vrouwen. De foto’s werden in de wijken zelf en op andere plekken in de openbare ruimte geplakt: op de muren van kerken en moskeeën, op bussen en treinen, op de bodem van een leeg zwembad. In Kibera, een sloppenwijk in Nairobi, werden foto’s van vrouwenogen op vinyl geplakt, zodat de daken van de tientallen huizen waarop dit bevestigd werd, meteen waterdicht waren. Een ander project is Inside Out. Hierbij nodigde JR iedereen uit om zelfgemaakte portretfoto’s te uploaden, zodat hij ze kon printen en terugsturen. Vervolgens plakten mensen deze in hun eigen omgeving op. In de afgelopen 10 jaar hebben meer dan 400.000 mensen uit meer dan 138 landen deelgenomen aan dit omvangrijke project.

JR: Chronicles is nog tot en met 12 juli 2022 te zien.

JR: Chronicles
Groninger Museum
Museumeiland 1, Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam