Lezing Maartje van den Heuvel over Het Groene Woud

0
Noud Aartsen, Best/Oirschot, 1991. Brabant-Collectie, Tilburg University

Maartje van den Heuvel verzorgt op vrijdag 19 februari 2021 een online lezing naar aanleiding van de tentoonstelling Weemoed en Werkelijkheid in Het Groene Woud bij de Penningsfoundation. Zij richt zich in haar lezing op het Brabants landschap van Het Groene Woud. Dit gebied, tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven ontwikkelt zich met Brainport Eindhoven en de plannen voor het Van Gogh National Park tot een internationaal relevante regio, waarin innovatieve kenniseconomie, natuur en cultuur zich dynamisch verhouden. Wat gaat dit betekenen voor het landschap? Op welke manier kan fotografie bijdragen aan het in evenwicht houden van economisch-landschappelijke ontwikkeling enerzijds en behoud van landschapsidentiteit anderzijds?

Karel Tomeï, Reconstructie van de Beerze bij Oirschot, 1998

Fotografie
Haar verhaal wordt rijkelijk ondersteund door zowel historische als ook hedendaagse fotografie. Met werk van o.a. Henri Berssenbrugge, Martien Coppens en Noud Aartsen uit de collectie van de Universiteit Leiden en de Brabant-Collectie van Tilburg University. Maar ook van L.J.A.D. Creyghton, Noortje Haegens en Marc Mulders èn … een enkele familiefoto. Het Groene Woud is namelijk ook het gebied waar Van den Heuvel haar jeugd doorbracht. 

Het Groene Woud
L.J.A.D. Creyghton, De ochtendzon over de net gebluste heidebrand op de Kampina, 2011

Maartje van den Heuvel is conservator van de oudste museale fotocollectie in Nederland, aan de Leidse Universiteit. Ze promoveerde in 2018 op het proefschrift: Picturing Landscape: Contemporary Photography, Collective Visual Memory and the Making of Place in the Netherlands. 

Voorafgaand aan de lezing vertelt fotograaf Rik Kooke (1985) kort iets over zijn project ‘Het Monster van Brabant’ op de Talent Wall.

19 februari 2021 20:00
Aanmelden voor de online lezing kan via www.penningsfoundation.com

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam