Weemoed en werkelijkheid in Het Groene Woud

0
Het Groene Woud
L.J.A.D. Creyghton, De ochtendzon over de net gebluste heidebrand op de Kampina, 2011

In het kader van de Landschapstriënnale organiseert de Brabant-Collectie (Tilburg University) samen met Pennings Foundation en Brabants Landschap een fototentoonstelling over Het Groene Woud. De Landschapstriënnale, gericht op heden, verleden en toekomst van het Nederlandse landschap, kiest iedere keer een ander gebied om de aandacht op te vestigen. In 2021 wordt de focus gericht op het gebied tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. In de tentoonstelling worden historische foto’s afgewisseld met het werk van hedendaagse fotografen en beeldend kunstenaars. Hoewel de nadruk ligt op mooie, poëtische beelden, is er ook ruimte voor een kritische noot. Weemoed en werkelijkheid, ernst en humor wisselen elkaar af. Het accent ligt op de foto’s van Noud Aartsen. Hij maakte prachtige poëtische foto’s van slingerende beken, sloten, oude boerderijen en houtwallen met doorkijkjes naar koeien in de wei. Maar ook legde hij in de jaren zestig en zeventig vast hoe de natuur steeds meer werd aangetast door de economische groei en welvaart.  

De foto’s van Piet den Blanken tonen de ontsiering van het landschap door loodsen van (internet)bedrijven, grote kassen en door megastallen, die ook nog eens voor luchtverontreiniging zorgen. Er worden ook mooie landschappen getoond waarmee ogenschijnlijk niets aan de hand is, maar waar zich een vuilnisbelt onder blijkt te bevinden, zoals verbeeld door Hetty de Groot. Of waar zich in het verleden iets gruwelijks heeft afgespeeld, zoals een executie. Bert Creyghton vond zo’n desolate plek en wist een unheimliche sfeer in zijn foto te leggen. Noortje Haegens zoekt de rust in de natuur, en maakt foto’s en videowerken die onthaastend en meditatief werken op de toeschouwer. Anke van Iersel gaat op zoek naar de vergankelijkheid in de natuur. Margriet Luyten toont de schoonheid van het landschap. Haar foto’s dienen als basis voor geweven wandtapijten. En bij de modderpoelen van Paul Bogaers moet je goed kijken waar de (foto van de) waterplas ophoudt en de rand van modder (papier-maché) begint.  

Het Groene Woud
Karel Tomeï, Reconstructie van de Beerze bij Oirschot, 1998 
Het Groene Woud
Noud Aartsen, Best/Oirschot, 1991. Brabant-Collectie, Tilburg University 

Weemoed en werkelijkheid in Het Groene Woud 
13 dec t/m 20 feb 2021 
Pennings Foundation  
Geldropseweg 63, Eindhoven 
www.penningsfoundation.com 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam