
Canon gaat voor goud
Net zoals rivaal Nikon met de D6 brengt Canon dit jaar dus een nieuwe professionele spiegelreflexcamera op de markt. De timing was voorspelbaar: deze zomer vinden de Olympische Spelen plaats, en dat is traditioneel de plaats waar beide merken hun nieuwe topmodel in actie willen zien. Bij veel pers- en fotoagentschappen zullen de vier jaar oude EOS-1D X Mark II toestellen inmiddels ook wel aan vervanging toe zijn.
De EOS-1D X Mark III wordt in februari leverbaar, en dus hebben fotografen nog enkele maanden de tijd om zich vertrouwd te maken met de nieuwe camera en kunnen eventuele kleine problemen die na de introductie worden ontdekt nog tijdig verholpen worden.

Kijken door een raam
Hoewel Sony met de A9 bewezen heeft dat een systeemcamera ook bruikbaar is voor snelle sport- en actiefotografie, was er bij Canon nooit sprake van dat de EOS-1D X Mark III de spiegel en optische zoeker zou verliezen. Volgens Mike Burnhill, Professional Imaging Product Specialist bij Canon Europe, verkiezen veel sportfotografen nog steeds een optische zoeker, omdat die een natuurgetrouwer beeld geeft dan het schermpje van een elektronische zoeker. Veel sportfotografen zijn volgens Burnhill gewend om met één oog door de zoeker te kijken, en met hun andere oog de omgeving in de gaten te houden zodat ze meteen kunnen afdrukken als er iets gebeurt. Dat werkt volgens hem beter met een optische zoeker: anders is het alsof je met één oog naar een tv-scherm en met het andere door een raam kijkt.
Er is volgens Burnhill ook een technische reden waarom een optische zoeker beter geschikt is voor sportfotografie: bij een elektronische zoeker zal er altijd een kleine vertraging zijn, omdat het beeld dat op de sensor gevormd wordt, eerst elektronisch verwerkt en naar de zoeker gestuurd moet worden. We moeten daarbij wel opmerken dat die vertraging bij de nieuwste systeemcamera’s zoals de A9 Mark II echt minimaal is. Hoe dan ook, Canon nam zich voor om van de EOS-1D X Mark III de beste spiegelreflexcamera ooit te maken.

Scherper
De resolutie van de EOS-1D X Mark III blijft dezelfde als van de Mark II: 20 megapixel (5.472 x 3.648 pixels). Canon koos er dus – net als Sony met de A9 Mark II – voor het aantal pixels niet te verhogen. Volgens Canon is de doelgroep voor deze camera tevreden met 20 megapixel. Bestanden met een hogere resolutie vergen bovendien meer tijd om door te sturen, en dat is in de hyper-competitieve wereld van de sportfotografie van tegenwoordig geen optie.
Voor de sensor van de EOS-1D X Mark III ontwikkelde Canon wel een nieuw optisch laagdoorlaatfilter (low-pass filter). Zo’n filter vermindert de effecten van moiré in onderwerpen met herhalende hoogfrequente details, bijvoorbeeld in patronen van textiel en kleding. Een laagdoorlaatfilter vermindert echter de maximale scherpte. Dankzij het nieuwe ontwerp van het laagdoorlaatfilter produceert de EOS-1D X Mark III volgens Canon beelden die even scherp overkomen als een sensor met 24 megapixels.
Sneller
De EOS-1D X Mark III schiet 16 beelden per seconde – twee meer dan de Mark II. Daartoe ontwikkelde Canon een nieuw spiegelmechanisme met een elektromagnetische aandrijving in plaats van het traditionele veersysteem. De spiegel kan hierdoor sneller op- en neerklappen, en keert zonder natrillen naar zijn originele positie terug.
Als je Live View activeert en de spiegel opgeklapt laat, haalt de EOS-1D X Mark III zelfs 20 opnames per seconde. De eerder aangehaalde voordelen van een optische zoeker vallen dan uiteraard weg, en omdat de EOS-1D X III geen elektronische zoeker heeft, moet je de actie volgen op het 3,2 inch lcd-scherm op de achterkant van de camera. Dat is zeker bij gebruik van teleobjectieven niet handig. Het biedt Canon wel de mogelijkheid om te stellen dat de EOS-1D X Mark III – in situaties waar je 20 fps nodig hebt – exact even snel is als de Sony A9 Mark II.
Ondanks allerlei geruchten daaromtrent heeft de Canon EOS-1D X Mark III geen ingebouwde IBIS-beeldstabilisatie, waarbij de sensor beweegt om bewegingen van de camera tijdens de opname te compenseren. Canon verkiest om beeldstabilisatie in de lens te houden, wat als voordeel heeft dat het beeld in de optische zoeker gestabiliseerd wordt. Bovendien is IBIS sowieso niet effectief bij gebruik van teleobjectieven.

Slimme autofocus
Om ervoor te zorgen dat alle 16 beelden per seconde scherp zijn, ontwikkelde Canon voor de EOS-1D X Mark III een volledig nieuw autofocussysteem met fasedetectie (zie Focus 1 2020). De AF-sensor is een CMOS-module die in één keer uitgelezen wordt. Op deze module bevinden zich 191 AF-punten, drie keer meer dan op de Mark II. Het centrale AF-punt is een dubbele kruissensor die het contrast in vier richtingen meet, waardoor hij volgens Canon veel accurater is.
Het AF-algoritme werd getraind met een databank met sportfoto’s. Via deep learning leerde het algoritme om menselijke onderwerpen in verschillende sportsituaties te identificeren en op hoge snelheden te volgen. Het systeem herkent ook menselijke gezichten en zal daarop blijven scherpstellen, ook als ze een helm of bril dragen.

Betere video
Dankzij de nieuwe sensor en DIGIC X-processor wordt de EOS-1D X Mark III de eerste Canon-camera buiten de EOS Cinema-reeks die filmt in 4K-resolutie zonder crop en bijzonder is dat hij in 5,5K Raw filmt. Bij filmen in 4K wordt de volledige breedte van de sensor gebruikt. De camera kan ook opnemen met Canon Log Gamma, vastgelegd als een 10-bit HEVC / H.265-bestand. Bij het filmen gebruikt de camera het hybride Dual Pixel CMOS AF- systeem. De camera kreeg ook hetzelfde Movie Digital IS-systeem voor digitale beeldstabilisatie als de EOS Cinema reeks en in de R en RP camera’s.
Nieuw bestandsformaat en geheugen
Naast raw- en jpeg-formaten ondersteunt de Mark III ook het HEIF (High Efficiency Image File Format). Met dit formaat kunnen afbeeldingen met een kleurdiepte van 10 bits opgeslagen worden in een bestand dat niet groter is dan een jpeg met een kleurdiepte van 8 bits. Bij gebruik van HEIF is er ook minder kans op compressieartefacten dan bij JPEG.
De camera gebruikt ook een nieuw type geheugenkaart. Een CFexpress-geheugenkaart biedt schrijfsnelheden tot 1400 megabyte per seconde, waardoor burst-opnames van meer dan 1.000 beelden mogelijk worden. De Mark III heeft twee slots voor CFexpress-kaarten. Ook de accu is nieuw: de LP-E19 heeft volgens de CIPA-norm een werkduur van 2.850 opnames op een volle lading.
Eerste indrukken
Canon liet de Europese fotopers, waaronder Focus, in december al even kennismaken met de EOS-1D X Mark III op een autocircuit in de buurt van Ronda in Spanje. We konden de actie op en naast het circuit fotograferen, maar omdat het over preproductiemodellen gaat mogen we nog geen oordeel vellen over de beeldkwaliteit. De EOS-1D X Mark III voelt in elk geval meteen vertrouwd aan. De grootste fysieke verandering is de AF-ON knop. Deze is aanraakgevoelig en dient ook als touchpad om het autofocuspunt te verplaatsen. Dat is heel even wennen, maar al snel lijkt het vanzelfsprekend dat je met één knop zowel de autofocus kan activeren als het AF-punt zet waar je wil. De autofocus werkt in elk geval bijzonder goed. We kijken uit naar een productiecamera voor een grondige test.
Prijs: € 7419,99