Canon EOS 90D en EOS M6 Mark II: twee camera’s, één sensor

0
Canon EOS 90D

Canon brengt de EOS 90D spiegelreflex en de EOS M6 Mark II systeemcamera uit. Deze delen een nieuwe, door Canon ontwikkelde sensor met 32,5 megapixel.

Systeemcamera’s zijn de toekomst van de cameramarkt. Maar dat wil niet zeggen dat de spiegelreflexcamera al dood en begraven zijn. Met zijn jongste aankondiging geeft Canon de boodschap dat beide systemen nog wel even naast elkaar kunnen bestaan.

Nieuwe sensor

De Canon EOS 90D en de Canon EOS M6 Mark II bevatten een nieuwe sensor op APS-C formaat met 32,5 megapixel – de hoogste resolutie voor dat formaat. De sensor is gebaseerd op Canons Dual Pixel CMOS AF technologie, waarbij het beeld op de sensor gebruikt wordt om scherp te stellen op basis van 5481 autofocuspunten met fasedetectie. Bij de EOS 90D werkt Dual Pixel AF uiteraard alleen tijdens Live View; voor het fotograferen met de optische zoeker heeft de 90D daarom ook nog een klassiek autofocussysteem met 45 autofocussensoren. Beide camera’s kunnen filmen in 4K-resolutie aan 30 frames per seconde. Hierbij wordt de volledige sensor gebruikt. In Full HD-resolutie halen ze 120 fps.

Canon EOS M6 II
De EOS M6 Mark II heeft net dezelfde sensor als de EOS 90D

Systeemcamera is sneller

Er zijn ook verschillen in prestaties. Zo haalt de M6 Mark II een reekssnelheid van 14 beelden per seconde met continu autofocus, waar de 90D slechts 10 beelden per seconde haalt – een gevolg van de spiegel die bij elke opname moet op- en neerklappen. De EOS 90D is niettemin een heel stuk sneller dan de 7 beelden per seconde die de EOS 80D biedt.

Bij een reflexcamera gebeurt de lichtmeting door een aparte lichtmeetsensor die zich boven de zoeker bevindt. De 90D heeft een nieuwe lichtmeetsensor met EOS iTR AF: deze technologie herkent gezichten in de scène en zal de belichting daarvoor optimaliseren, ook wanneer je de optische zoeker gebruikt.

Net als zijn voorganger bevat de M6 II geen elektronische zoeker, maar hij is wel bruikbaar met de apart aan te schaffen EVF-DC2 opzetzoeker. Wanneer je deze gebruikt, kan je het scherm van de M6 Mark II gebruiken als touchpad om een focuspunt te selecteren.

Canon
Als je de EVF-DC2 zoeker gebruikt, kan je via het aanraakscherm het focuspunt kiezen

Prijs

Nog een verschil is de adviesprijs: de EOS 90D gaat €1.320,- kosten, terwijl je voor de EOS M6 Mark II slechts  €950,- dient neer te tellen. De EVF-DC2 kost nog eens €224,- zodat de totaalprijs in de buurt van de 90D komt liggen.

Canon EOS 90D
Canon M6 Mark II

Canon
Canon EOS 90D en EOS M6 Mark II: twee camera’s, één sensor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam