Sigma 35mm F1.2 DG DN Art: spectaculair ontwerp

Sigma pakt uit met een opvallende primeur: een 35mm full-frame reportagelens met een ongelooflijk hoge lichtsterkte van F1.2 en automatische scherpstelling. Waarom zou je dit objectief in je fototas willen?

0
Sigma 35mm

De aankondiging van de Sigma 35mm F1.2 DG DN Art kwam als een ver­rassing. Sigma heeft met de 35mm F1.4 HSM Art immers al een uitstekende 35mm in het assortiment. Dat oorspronke­lijk voor spiegelreflexcamera’s ontworpen objectief is ook verkrijgbaar met Sony FE-lensvatting, en Sigma heeft ook al een ver­sie met L Mount aangekondigd. De 35mm F1.2 DG DN Art is echter een volledig nieuw ontwerp, en hij is alleen verkrijgbaar voor Sony FE en L Mount. De bedoeling lijkt dan ook te zijn om met een spectaculair lens­ontwerp het kunnen van Sigma te tonen.

Bouw en bediening
De 35mm F1.2 DG DN Art is een forse lens: met een gewicht van meer dan een kilo is hij meer dan anderhalve keer zwaarder dan de 35mm F1.4 HSM Art. Het verschil tussen F1.2 en F1.4 is in feite slechts een halve stop lichtsterkte, maar dat vraagt wel beduidend meer glas en dus meer gewicht. De F1.2 heeft bovendien een complexer optisch ontwerp met 17 elementen in 12 groepen, waaronder drie SLD-glaselementen en drie asferische lenselementen. De lens biedt een diafragmaring met mar­keringen per derde stop tussen F1.2 en F16. De ring kan naar keuze met vaste kliks of klikloos werken – videomakers zullen die laatste mogelijkheid zeker waarderen. Verder vindt je nog een schakelaar om te wisselen tussen autofocus en manuele focus, en een knop om de scherpstelling te vergrendelen.

De enorme lichtsterkte en het diafragma met 11 afgeronde lamellen levert een minimale scherptediepte en een mooie bokeh. F1.2, 1/200S, ISO 100

Prestaties
De scherpte van de Sigma 35mm F1.2 DG DN Art is indrukwekkend, zelfs op F1.2. Je kunt het objectief wat betreft resolutie zonder voorbehoud op de maximale opening gebruiken – vanzelfsprekend rekening hou­dend met de minimale scherptediepte! Ik heb de Sony-versie getest, en deze werkt goed samen met Sony’s Real-Time Eye AF. Zo is het gemakkelijk om ondanks de kleine scherptediepte de ogen scherp te houden.
Bij F1.2 is de vignettering aanzienlijk en er is ook een lichte tonvormige vertekening; door het lensprofiel voor dit objectief in Lightroom toe te passen wordt dit gecorri-geerd. Door te diafragmeren tot F2 ver­dwijnt de vignettering. Lichtsterke objectie­ven kunnen last hebben van chromatische aberratie, maar bij dit Sigma-objectief is dat goed gecorrigeerd.

Conclusie
De Sigma 35mm F1.2 DG DN Art is een staal­tje van optisch vernuft. In vergelijking met de 35mm F1.4 HSM Art krijg je een halve stop meer licht, een nog geringere scherptediepte en hogere scherpte. Je betaalt er echter wel een aanzienlijke meerprijs van zo’n 800 euro voor.

Lees meer testen van Sigma objectieven op onze test-site focus-review.com

Sigma 35mm
De minimale scherpstelafstand van 30 cm maakt detailopnames mogelijk.
F1.8, 1/1.600S, ISO 100

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam