Miniportfolio abonnees #3 Marjolein Alons-Pijnaker

Focus publiceert elke maand een miniportfolio met de beste of mooiste foto’s van een van onze abonnees. # Marjolein Alons-Pijnaker

1
© Marjolein Alons-Pijnaker

Vertel kort iets over jezelf?
“Ik ben Marjolein Alons-Pijnaker; ik woon in Haarlem en ben een enthousiast amateurfotograaf. Sinds een aantal jaren ben ik met pensioen en heb ik alle tijd om mij met fotografie – mijn grote passie – bezig te houden. Als amateurfotograaf heb ik de vrijheid om onbelemmerd een keuze maken te maken in de onderwerpen die ik fotografeer.”

Wat fotografeer je graag?
“Ik richt mij op diverse fotografische onderwerpen. Ik fotografeer graag details; een kleiner deel van het geheel. Door het herkenbare weg te laten, houd je een abstract beeld over – kleuren, patronen, lijnen, vormen – waardoor je veel aan de verbeelding van de kijker overlaat. Maar ik fotografeer ook graag op straat om het alledaagse leven vast te leggen. Het levert vaak ongedwongen, spontane portretten en mooie stadsbeelden op. Daarbij is het wel van belang om snel en alert te reageren, anders is het moment voorbij.”

Eye © Marjolein Alons-Pijnaker (genomineerd bij de CEWE fotowedstrijd “Made in Holland’ 2018

Heb je een fotografieopleiding of cursussen gedaan?
“Ik heb geen vakopleiding op het gebied van de fotografie gedaan. Wel heb ik diverse fotocursussen/workshops gevolgd. Op informele basis heb ik contact met een aantal andere enthousiaste amateurfotografen. We geven elkaar thematische opdrachten om deze daarna te bekijken en te bespreken. Omdat een ieder op zijn/haar eigen wijze het thema invult levert dat vaak verrassende foto’s op. Heel leerzaam want op die manier kun je weer op nieuwe en creatieve ideeën worden gebracht.”

Met welke apparatuur werk je?
“Ik werk met twee verschillende camera’s. Een is de Canon EOS 5D Mark IV. Bij deze fullframe camera heb ik diverse lenzen, waaronder de Canon EF 1635mm f2.8L II USM groothoek en een standaard zoomlens: de CanonEF 24-105mm f/4L IS II USM. Daarnaast fotografeer ik met de Olympus OM-D E-M5 systeemcamera. Een fijne – handzame en lichte – camera, waar ik vaak mee in de stad fotografeer.”

© Marjolein Alons-Pijnaker
Marjolein Alons-Pijnaker
© Marjolein Alons-Pijnaker

Wat vind je goed aan je fotografie en waar wil je nog aan werken?
“Ik heb een goed gevoel voor detail, compositie en onderwerpkeuze. Bij straat- en portretfotogafie heb ik altijd een beetje moeite om mensen aan te spreken met het verzoek of ik ze mag fotograferen. Ik wil nog leren om daar beter mee om te gaan.”

Wie of wat inspireert je?
“De beelden van onder andere Esther Kroon, Stephan VanFleteren, Robin de Puy en Sacha de Boer ervaar ik als inspirerend en stimulerend. Ik kan lang naar hun foto’s kijken. Ook haal ik inspiratie uit foto-tijdschriften en het bezoeken van foto-exposities. Een aantal jaren geleden heb ik een fototentoonstelling bezocht waar portretten van vrouwen centraal stonden die als gevolg van chemokuren of een haarziekte kaal waren geworden. In al hun kwetsbaarheid waren de vrouwen zo prachtig, maar ook zo krachtig geportretteerd. Fotografie gaat zoveel dieper dan het beeld alleen.”

© Marjolein Alons-Pijnaker
Hollandse zuinigheid © Marjolein Alons-Pijnaker (genomineerd bij de CEWE fotowedstrijd “Made in Holland’ 2018

Is er nog iets dat we van je moeten weten?
“Vorig jaar heb ik meegedaan aan de CEWE fotowedstrijd: “Made in Holland”. Voor drie van mijn ingezonden foto’s heb ik een nominatie gekregen en dat heb ik, gelet op het feit dat CEWE meer dan drieduizend inzendingen had ontvangen, als eervol ervaren.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam