Maaike Koning: Wacht Af

0
Maaike Koning
© Maaike Koning

Na twintig jaar als fotograaf te hebben gewerkt moest Maaike Koning zich van de één op de andere dag zich fulltime bezighouden met ziekte door kanker en de behandeling daarvan. Gedurende drie jaar bracht ze ongeveer driehonderd keer door in wachtkamers van verschillende ziekenhuizen. Wachtend tussen hoop en wanhoop, op een diagnose, een behandeling en uiteindelijk op genezing. Haar ervaringen hebben geleid tot deze expositie en het gelijknamige boek ‘Wacht Af’, waarin ze de beklemmende sfeer en tegenstrijdige emoties in wachtkamers vertaalt in beeld en tekst. Koning fotografeerde haar zieke uitzichten in wacht- en behandelkamers en maakte met deze klinische beelden indringende collages.

Naast fictieve dialogen en aangrijpende verhalen in wachtkamers, zetten gesprekken tussen het hoofdpersonage en haar kinderen de toon van het verhaal. Verder spelen een in vrijheid rondvliegende kraai en een gevangen doorzichtige vis een belangrijke symbolische rol. Dit project overstijgt feitelijkheden over kanker en biedt ruimte voor eigen associaties en gevoelens. ‘Wacht Af’ is ontnuchterend minimalistisch, opbeurend en soms humoristisch tot op het absurdistische af.
Op zaterdag 20 april tussen 13:00 en 18:00 uur zal Maaike Koning ook aanwezig zijn in Gallery WM, waar het boek kan worden verkregen. 

Maaike Koning: Wacht Af
19 april t/m 18 mei
Gallery WM, Amsterdam

Ook nu te zien in Amsterdam: Deborah Turbeville – Photocollages

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam