Nederlandse Fotoboekenprijs 2019 voor Ville de Calais van Henk Wildschut

0
Foto Bas de Meijer

Met Ville de Calais – diepgravend relaas over het migrantenkamp in de Franse kustplaats – wint Henk Wildschut de prijs voor het beste Nederlandse fotoboek dat de afgelopen twee jaar is verschenen. Verder is Tobias Bijl met Lost Takes bij de Nederlandse Fotoboekenprijs 2019 winnaar in de categorie beste debuut; en Lilia Luganskaia met Investigation of Love in de categorie tekst/foto-boek. De winnaars ontvingen dinsdagavond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam geldprijzen van respectievelijk 2500 en 1000 euro.

De verkiezing voor de Nederlandse Fotoboekenprijs vindt eens per twee jaar plaats onder auspiciën van Fotofestival Naarden. Dit keer was er voor het eerst een verdeling in drie categorieën, om daarmee de rijkdom van het fenomeen fotoboek te onderstrepen, aldus de organisatie.

Foto’s Bas de Meijer

De jury over winnaar Ville de Calais: “Een belangrijk boek over migratie en xenofobie. Een gelaagde behandeling van tekst, beeld en vormgeving zorgt dat je zomaar twee of drie uur op de bank zit.” En: “dat toont hoe ver wij als Westerse samenleving verwijderd zijn geraakt van begrippen als empathie, medemenselijkheid en inlevingsvermogen. Al twee jaar oud dit boek, maar het staat nog steeds overeind als een meesterwerk.”

Over Investigation of Lovevan Lilia Luganskaia schrijft de jury: “Op een slimme en humoristische manier wordt de ambtelijke molen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een spiegel voorgehouden die laat zien hoe ver het systeem verwijderd is van humaniteit en respect voor menselijke waarden. In een breder verband toont het de hardheid en ongastvrijheid van onze maatschappij richting iedereen die geen Nederlands paspoort bezit.”

En over Lost Takesvan Tobias Bijl: “Een indrukwekkende eerste publicatie, gebaseerd op grondig onderzoek dat vele, interessante en volstrekt subjectieve zijpaden bewandelt. De vormgeving van Asja Keeman versterkt het boek, bij voorbeeld met de foto op de cover, die op elk van de 200 exemplaren van dit zelf uitgegeven boek anders is afgescheurd.”

In de boekwinkel in de Gele Loods in Naarden-Vesting is tijdens het festival (t/m 30 juni) een expositie te zien van de boeken van de negen genomineerden voor de drie prijzen en van de longlist.

De jury bestond deze keer uit Merel Bem (publiciste en kunstcriticus), Rob Hornstra (fotograaf en hoofd fotografie KABK, Den Haag), Wannes Ketelaars (fotoboek expert), Edie Peters (voorzitter, oprichter PhotoQ), Bert Teunissen (fotograaf) en Narda van ’t Veer (oprichter agentschap UNIT en The Ravestijn Gallery).

De prijs wordt ondersteund door uitgeverij Lecturis, Pakhuis de Zwijger, stichting Paradox, PhotoQ Bookshop, drukkerij robstolk en Schilt Publishing.

Bekijk of bestel de boeken bij photoqbookshop.nl

FotoFestival Naarden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam