Mona van den Berg: Ongedocumenteerd en op leeftijd

0
Mona van den Berg
Ruth © Mona van den Berg

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek worden we steeds ouder én gezonder, maar voor een groeiende groep oudere ongedocumenteerden geldt dat helaas niet. Het leven zonder rechten is, ook voor het lichaam, vaak een zware last. Mona van den Berg portretteerde 23 mensen, die meer dan 10 of zelfs 20 jaar geleden naar Nederland kwamen en zonder papieren een bestaan opbouwden. Nu ze ouder en vaak ziek zijn, wordt dat leven steeds lastiger. Zoals voor Madin Adawa, gevlucht uit Somalië, Tlal Bjadoug uit Jordanië, Ruth Jacob uit Pakistan en de Nigeriaanse Anyadike Isdore Ndudi. En ook voor het echtpaar Gopaal (82) en Revathy (73), komend uit Sri Lanka. “Schuifelend, beiden voorzien van een rollator, komen ze me tegemoet. Ze zijn al ruim 25 jaar in Nederland. Gevlucht voor de burgeroorlog. Ze hebben geen idee wat de stand van zaken is met betrekking tot hun procedure. Een gebroken paar, vast in het systeem”, schrijft Mona bij de beelden. In het voorwoord schrijft Ernest van der Kwast: “De foto’s van Mona van den Berg laten zien hoe precair de situatie van ongedocumenteerde ouderen in Nederland is, hoe mensonwaardig hun leven.”

Ongedocumenteerd en op leeftijd
Mona van den Berg
Uitgeverij Jurgen Maas | € 25,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam