Tamron F2,8-4/17-35 MM DI OSD – compacte groothoek

0
Tamron F2,8-4/17-35 MM DI OSD

Op reis en tijdens lange wandelingen en reportages wil je niet teveel gewicht meesjouwen. Dus geen tas vol met lichtsterke primes, maar twee zoomobjectieven in het groothoek- tot telebereik. De geteste Tamron F2,8-4/17-35 mm groothoekzoom is compact, licht en voordelig. Hoe presteert hij?

De Tamron F2,8-4/17-35 mm is ontworpen voor Nikon en Canon full-frame (en APS-C); ontwikkeld in Japan en geproduceerd in Vietnam. Tamron biedt ook de F2,8/15-30 mm Di VC USD G2 groothoekzoom aan voor € 1.399,-. Wie goed kijkt, ziet dat op het testobjectief de VC (Vibration Compensation) beeldstabi-lisator afwezig is. Ook is de lichtsterkte variabel en de uitvoering weerbestendig maar sober: geen scherpstelvenster en uitslui-tend een AF/M schuifje. De lens heeft een adviesprijs van € 729,-, inclusief een kunst­stof bloemmodel zonnekap.

De 17 mm-stand biedt veel (creatieve) ruimte
Geen problemen als de zon in beeld komt. (17 mm met F5,6)

Sneller en stiller
De autofocusaandrijving is vernieuwd. De OSD, Optimized Silent Drive is sneller en stiller ‘dankzij een innovatieve optimalisatie van het snelheidsreductie tandwielsysteem’, aldus Tamron. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken op plaatsen waar zelfs de minste geluiden kunnen storen en dat ís ook daadwerkelijk het geval. Om de diverse vormen van chromatische aberratie te lijf te gaan die je nou eenmaal tegenkomt bij dit type objectief zijn er vier low dispersionlenzen in het stelsel opgenomen. Vertekening, maar ook sferische aberratie worden door twee glass molded (geperste) lenzen gecorrigeerd. Het ontwerp met zeven diafragmalamellen en vijftien lenzen in tien groepen is ontworpen om de beeldscherpte vanaf het centrum tot in de uiterste hoeken hoog te houden. Je kunt tot 28 cm dichtbij fotograferen, bij de grootste openingen krijg je een aangenaam onscherpe achtergrondweergave. Fijn dat je desgewenst 77 mm schroeffilters kunt plaatsen. De frontlens is door middel van een fluorinecoating gewapend tegen aanhechten van vocht en vuil en Tamron’s BBAR-coating werkt effectief tegen overstraling en nevenbeelden. Deze kleine groothoekzoom is ook compatibel met de Tamron TAP-in console voor diverse softwarematige aanpassingen.

De tonvormige vertekening wordt dankzij het corrigerende profiel in Lenscorrecties (ACR) onvertekend weergegeven. (17 mm, F10, Koepelplafond in het Teylers Museum te Haarlem)

Beeldkwaliteit
We testten deze reportage groothoekzoom op een Nikon D810, zowel met jpeg Fine als NEF-/raw. Er zijn geen ingebouwde correctie-profielen voor de jpeg-bestanden, ook niet voor Canon EOS-camera’s. Je ziet daar dus de fouten, die bij de raw-bestanden gecorrigeerd kunnen worden als we de lenscorrectieprofielen aanvinken in Adobe Lightroom of Camera Raw. Deze zijn voorhanden en corrigeren doelmatig. In deze test bleek een goede correctie van zonlicht-overstraling en chromatische aberratie. De contrastweergave is verrassend goed en kleuren komen vol over. Het beeldmidden heeft over de hele linie een zeer goed scheidend vermogen, de randen doen daar maar iets voor onder en de uiterste hoeken zijn weer wat minder scherp. Eén stop diafragmeren laat die hoeken bijtrekken en dan verdwijnt ook de sterke vignettering. De 17-19 mm standen laten een 3% tonvormige vertekening in de jpeg-opnames zien. De 20 mm stand is recht en gaat daarna over in een verwaarloosbaar lage kussenvorm. Op de 30-35 mm standen verdwijnt bij F5,6 de vignettering. Coma hebben we niet vastgesteld, zodat astrofotografen bij heldere nachten veilig sterrenhemels kunnen fotograferen.

In de praktijk
Het is een heerlijk compacte lens om mee te nemen, en instappers met relatief lichte full-frame spiegelreflexen profiteren daar vooral van. Het gemis aan beeldstabilisatie doet zich voelen in situaties met weinig licht, zoals in het bos bij grauw weer en in donkere interieurs. De weergave van details en objecten dichtbij is vrij van storende (hoek-)fouten, dit kan als een aantrekkelijk voordeel worden beschouwd. Al met al ontstaat een beeld van een zeer betaalbare ultragroothoekzoom die verrassend goed presteert en die altijd mee kan: op reis, bij straatfotografie, landschaps­fotografie en zelfs architectuur- en interieur­fotografie. Vergeet niet om je te registreren bij de importeur, je krijgt dan maar liefst vijf jaar garantie op fabrieksfouten.

www.transcontinenta.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam