Canon Speedlite 470EX-AI, slimme flitser

Soms is een technische innovatie zo handig dat je je afvraagt waarom niemand er eerder aan heeft gedacht. Dat geldt zeker voor de Canon Speedlite 470EX-AI, een systeemflitser die zich automatisch in de juiste positie zet om flitslicht te laten bouncen via een plafond of muur. tekst en beeld: Erik Derycke

0
Canon Speedlite

Wie regelmatig met een systeemflitser werkt, weet dat je het mooiste licht niet krijgt door de flitser gewoon recht naar voren te laten flitsen. Omdat de reflector van zo’n flitser een kleine lichtbron is in verhouding tot het onderwerp, krijg je dan weinig flatterend licht en harde schaduwen. Daarom is er sinds jaar en dag de techniek van het bouncen oftewel weerkaatsen. Hierbij draai je de kop van de flitser naar boven of opzij om het flitslicht te laten weerkaatsen tegen een plafond of een wand. Het oppervlak waartegen je flitst vormt een veel grotere lichtbron, en dat levert een veel fraaier licht, zonder lelijke schaduwen.
Voor beginners is het moeilijk in te schatten in welke hoek de flitskop het best kan staan om te bouncen. En dat is net het probleem dat de Canon Speedlite 470EX-AI kan oplossen.
Canon Speedlite

De flitser heeft een gemotoriseerde flitskop die in alle richtingen kan draaien. Wanneer je de AI Bounce-modus van de 470EX-AI activeert, door tweemaal op de knop voor scherpte-dieptecontrole (Depth of Field Preview) te drukken, vuurt hij eerst een korte testflits af met de flitskop recht naar voren. Vervolgens draait de kop 90 graden naar boven, en wordt een tweede testflits afgevuurd. De 470EX-AI meet voor beide flitsen hoeveel licht gereflecteerd wordt, berekent op basis daarvan in welke hoek de flitskop moet staan, en zet de kop in de goede positie. Dat hele proces duurt een paar seconden. Tot je opnieuw een meting uitvoert, blijft de flitser in deze positie staan. Bij bouncen gaat altijd een flink deel van de flitskracht verloren, maar de 470EX-AI corrigeert dit automatisch via de E-TTL lichtmeting.

Soms is flitsen via een plafond niet de beste oplossing, bijvoorbeeld bij een donker of gekleurd plafond. In zo’n geval kun je halfautomatisch werken. Je draait de flitskop zelf in de gewenste positie en bewaart die met een druk op een knop in het geheugen van de flitser. Wanneer je dan de camera draait tussen de horizontale en verticale opnamemodus en tweemaal de ontspanknop half indrukt, zal de flitskop naar de uitgangspositie draaien. Goed om weten: de volautomatische AI-Bounce modus werkt alleen met EOS-modellen die na 2014 zijn geproduceerd. Controleer voor je de 470EX-AI aanschaft of hij wel met jouw camera samenwerkt. Heeft je camera geen scherptediepteknop, dan kun je die functie toewijzen aan een programmeerbare functietoets.
Canon Speedlite

Conventioneel
Voor het overige is de 470EX-AI geen bijzondere systeemflitser. Hij is relatief krachtig (richtgetal 47 bij ISO 100), zodat hij het verlies van licht door het bouncen kan compen­seren. De flitskop zoomt mee van 24 tot niet verder dan 105 mm – de meeste vergelijkbare modellen gaan tot 200 mm. Wil je hem los van de camera aansturen, dan moet je hem als optische slave instellen of een aparte radiotrigger gebruiken: de flitser zelf heeft niet de radiosturing van andere Canon-flitsers zoals de 600EX-RT. Een groothoekdiffuser wordt meegeleverd. De unit wordt van stroom voorzien door vier AA-battterijen of -accu’s; een set volle batterijen is goed voor 115 tot 800 flitsen, afhankelijk van de flitskracht. De impact van de gemotoriseerde kop op het stroomverbruik is volgens Canon verwaarloosbaar.

Conclusie
De Canon Speedlite 470EX-AI is een echte innovatie die het gebruik van bounce flash veel gemakkelijker maakt voor de onervaren fotograaf. Met een adviesprijs van € 509,- is hij echter niet bepaald goedkoop – hij kost meer dan sommige camera’s waarmee hij kan samenwerken.
Als Canon echt beginners over de streep wil trekken om een flitser op hun camera te zetten, moet deze technologie ook in een goedkoper model ingebouwd worden.
speedlite

Canon Speedlie
Links een opname met de flitskop recht naar voren, met harde schaduwen en storende reflecties, rechts geflitst via een wit plafond met veel zachter en natuurlijker licht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam