Robby Müller – Living the Light

0

Op 3 juli jongstleden overleed de vermaarde Nederlandse cameraman Robby Müller (1940-2018).  Hij werkte samen met topregisseurs zoals Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier, Michael Winterbottom, Barbet Schroeder, en Sally Potter.

Zo stond Robby Müller de afgelopen vijftig jaar achter de camera bij vele moderne klassiekers. Hieronder onder meer 24 Hour Party People, Dancer in the Dark, Breaking the Waves, Mystery Train, Barfly, Down by Law, Paris, Texas, Repo Man en Der amerikanische Freund. Met zijn baanbrekende camerawerk en zijn vindingrijke belichtingsmethodes, zijn uitzonderlijke gevoel voor de diepte van kleuren en zijn vrije hand van kadreren, plus zijn voortdurende zoeken naar eenvoud, heeft Müller generaties van cameraregisseurs aangemoedigd om hun eigen manier van kijken te ontdekken.

Robby Muller
Robby Müller (rechts) met Dennis Hopper (links)

Regisseur en director of photography Claire Pijman kreeg toegang tot duizenden Hi8 videodagboeken, foto’s en polaroids die Robby Müller maakte tijdens het werken aan een van de ruim zeventig speelfilms uit zijn loopbaan. Voor haar documentaire verweefde Pijman deze beelden met fragmenten uit zijn oeuvre. Jim Jarmusch is verantwoordelijk voor de filmmuziek.

Living the Light – Robby Müller
Regie: Claire Pijman
Cinema Delicatessen
20 september in de bioscopen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam