Samsung Galaxy S10+, Maar liefst vijf lenzen

Samsung introduceerde in februari 2019 maar liefst drie nieuwe high-end modellen in haar succesvolle Galaxy S-lijn. De S10, de S10e en de S10+ zijn variaties op hetzelfde thema met overeenkomsten maar uiteraard ook verschillen. De Galaxy S10’s heten zo omdat het de opvolgers zijn van de S9-serie, maar het is ook precies tien jaar geleden dat de eerste Galaxy S verscheen. We kijken vooral naar de fotografische mogelijkheden en prestaties van de Galaxy S10+.

0

Verschillen
De S10-versies verschillen vooral wat betreft schermformaat; de wat lager geprijsde S10e heeft een kleiner en geheel plat 5.8 inch Full HD-scherm, het scherm van de S10  meet 6.1 inch en het S10+ scherm is met 6.4 inch nog wat groter. De schermen van de S10 en de S10+ hebben een hogere Quad HD+ resolutie en lopen rond bij de randen. Een verder verschil is dat de S10e twee hoofdcamera’s heeft en de andere modellen drie. De Samsung Galaxy S10+ heeft een 4100mAh accu terwijl de S10 en de S10e een accu met een capaciteit van respectievelijk 3100mAh en 3400mAh hebben. Er is ook nog de S10 G5 maar die is (voorlopig) niet leverbaar in de Benelux.

26 mm, ISO 50 Bij voldoende licht zie je veel detail in de foto’s.

Geheugen
Zoals gezegd testen we de camerafuncties van de Samsung Galaxy S10+. Uiteraard wil je dat jouw fotograferende smartphone ook een snelle werking en een mooi scherm heeft. Dat zit normaliter wel goed bij een high-end model en dat is hier ook zo. De S10+ beschikt over een krachtige Qualcomm Snapdragon 855 processor plus 8 GB werkgeheugen waardoor alles ultrasnel werkt en je nooit ergens op hoeft te wachten. Je kunt bij aankoop kiezen uit een intern opslaggeheugen van 128GB, 512GB of 1TB en je kunt ook nog eens een microSD-kaartje van maximaal 512GB plaatsen.

Scherm
Samsung past volgens eigen zeggen het beste scherm ooit toe bij de S10+. Het is het eerste Dynamic AMOLED-scherm dat een uitgekiende kleurweergave moet garanderen. Samsung kreeg nog wel eens kritiek op de oververzadigde kleuren (een kenmerk van amoled/oled) maar hier zijn ze inderdaad natuurgetrouwer. De helderheid is zo hoog dat je ook bij zonlicht kunt werken, behalve als je tegen fel licht kijkt waardoor je pupillen kleiner worden. Het scherm heeft een beeldformaat van 6,4 inch en een langwerpige verhouding van 19:9. Omdat de randen heel dun zijn en het beeld over de frontcamera’s loopt heb je een enorm beeldveld.

Ontgrendelen
De vingerafdrukscanner is verplaatst naar de voorkant, hij zit nu in het onderste deel van het scherm. Dat werkt goed maar je moet er wel om denken dat een eventuele screenprotector niet vuil of bekrast is. Je kunt er ook voor kiezen om de smartphone te ontgrendelen middels een wachtwoord, een pincode, een getekend patroon of gezichtsherkenning. De laatstgenoemde is een rudimentair systeem zonder (3D-) scanner waardoor zelfs bij gebruik van een foto kan worden ontgrendelt.

Camera’s
De camerafunctie van de Samsung Galaxy S10+ heeft aardig wat mogelijkheden en het is een voordeel dat instellen bij een smartphone vaak handiger en intuïtiever werkt dan bij een ‘echte camera’. Scherpstellen op een (deel) van het onderwerp kan uiteraard ook met een camera met aanraakscherm, maar bij een smartphone kun je dan ook meteen de lichtmeting aanpassen en zoomen door het spreiden van twee vingers in het scherm. Bij een smartphone met een enkele lens is de zoom digitaal waardoor de kwaliteit snel vermindert.

Harlingen, 13 mm, ISO 50. Met de 13mm ultragroothoek past (meestal) alles in beeld.

Opnamestanden
Na het inschakelen van de cameramodus zie je een scherm met een grote ontspanknop met daarboven een aantal opnamestanden: Foto, Live focus, PRO, Panorama, Nacht, Voedsel, Video, Slow motion/Super Slow-mo en Hyperlapse. Bij de Foto-stand heb je al een aantal mogelijkheden, zo kun je automatische scéne-optimalisatie toepassen waarbij het onderwerp en de omstandigheden worden herkend. Je kunt ook gebruik maken van de Suggestie-modus waarbij na het aanpassen van de camerapositie een lijn geel kleurt “wanneer de ideale compositie is bereikt” (aldus de online gevonden handleiding). Dit duurt enkele seconden, sowieso te lang voor praktisch gebruik.

PRO-modus
Wil je meer mogelijkheden, gebruik dan de PRO-modus. Je kiest hier bijvoorbeeld voor autofocus met een enkel punt of meerdere punten over het hele scherm. Verder kun je een aantal zaken aanpassen: de witbalans, de lichtmeting (spot, matrix en centrumgericht), de opnameverhouding, de ‘flits’, de ISO (50 – 800), de belichting en de kleurweergave. Op zich nuttige zaken, maar het is wel de vraag wie dat bij een smartphone in gaat stellen…

Harlingen, 26 mm, ISO 50. Ook met de gewone 26mm kun je mooie groothoekfoto’s maken.

4K-video
Bij video heb je bij zowel de voor- als achtercamera’s de keuze uit opnameresoluties van 1280 x 720 (HD-ready) tot 3840 2160 (4K). De laatstgenoemde resolutie is natuurlijk heel mooi als je een 4K-televisie bezit, die zijn al te koop voor minder dan 450 euro. Je kunt er voor kiezen om in HEVC (efficiënte indeling) of HDR10+ op te nemen, maar afspelen kan alleen op compatibele televisies. Er is ook een ‘gewone’ HDR-modus waarbij alleen de hoge lichten en schaduwen verbeterd worden.

Slow motion
In de Slow motion en Super Slow-mo modi maak je een videopname met een hoge framesnelheid van maximaal 960 fps waardoor je bij afspelen een vertraagde opname krijgt. Leuk om bijvoorbeeld het knappen van en waterballon te filmen. Bij gebruik van de bewegingsdetectiemodus wordt de opname gestart als de camera beweging detecteert in een verplaats- en aanpasbaar deel van het beeld. Er is de keuze uit een opnametijd van 0.8s (standaard kwaliteit, 24s afspeeltijd) en 0.4s (hoge kwaliteit, 12s afspeeltijd). Bij Hyperlapse wordt een clip juist vertraagd opgenomen en versneld (max. 32x) afgespeeld.

Het behoorlijk grote verschil tussen de groothoek werking van de 26mm en de 13mm.

Vijf camera’s
Leuk, al die gimmicks en mogelijkheden maar je gaat ze waarschijnlijk niet vaak gebruiken. Dat geldt niet voor de drie aparte lenzen aan de achterkant en de twee lenzen aan de voorkant, die zijn heel functioneel. De S9+ was voorzien van twee hoofdcamera’s, een 12 mp groothoek van omgerekend 26mm en een 12 mp standaard brandpunt van omgerekend 52 mm. De S10+ heeft drie 16 megapixel hoofdcamera’s; een ultragroothoek van 13mm, een 26mm groothoek en een standaardlens van 52mm. Aan de schermzijde vinden we een dubbele camera met een brandpunt van omgerekend 25mm en een sensor van 10mp.

Vanuit hetzelfde standpunt met de 13mm, de 26mm en de 52mm gemaakt.

Ultragroothoek
In de praktijk voldoet de Samsung Galaxy S10+ prima als fotograferende smartphone. Als je van ultragroothoek houdt zit je sowieso goed bij deze smartphone. Tijdens testopnames gebruikte ik de S10+ naast een Fujifilm X-T20 met een Samyang 12mm F2.0 (omgerekend 18mm) waarbij de smartphone het met 13mm (dus) duidelijk won wat betreft beeldhoek. De andere twee lenzen bevallen ook prima. Ik koos steeds de aparte lenzen, de zoom gebruikte ik niet omdat je al snel de digitale (tienvoudige) zoom gebruikt waardoor de beeldkwaliteit sterk afneemt. Jammer dat je die digitale zoom niet uit kunt schakelen. Een extra voordeel van meerdere camera’s is dat de software daar beter een onscherpe achtergrond mee kan creëren.

De opname zonder en met de vier Live Focus-achtergronden.

Onscherpe achtergrond
Je verschuift de modus naar Live focus waarna je vier verschillende soort achtergrond kunt kiezen: Vaag, Draaien, Zoomen en Kleurpunt. Bij Vaag wordt de achtergrond zo onscherp gemaakt dat het aan de geringe scherptediepte van een echte camera met tele en een grote lensopening doet denken, Draaien geeft een retro-effect alsof je met een goedkope lens aan het experimenteren bent. Bij Zoomen lijkt het alsof je de zoom bediende tijdens het maken van de opname en bij Kleurpunt tenslotte wordt alleen het hoofdonderwerp in kleur afgebeeld, de achtergrond is zwart-wit en onscherp.

Veelzijdige modus
De Live Focus-functie werkt behoorlijk goed. Fijn dat je de sterkte van het effect aan kunt passen en dat het niet alleen in de portretmodus (zoals bij sommige andere smartphones) maar bij elk onderwerp werkt. Het is ook handig dat je een in Live Focus gemaakte opname achteraf nog van een ander achtergrondeffect kunt voorzien. Uiteraard heeft de software het wel eens moeilijk om te weten of details als haarlokken of randen bij de voor- of achtergrond horen, maar over het algemeen ben ik er zeker over te spreken. In de praktijk gebruikte ik vooral de Vaag-modus die minder snel verveelt, de andere modi zijn toch trucfilters.

Dubbele selfiecamera
De smartphone is behoorlijk bijzonder omdat er aan de voorkant (de schermzijde) twee camera’s zijn geplaatst van elk 25mm (omgerekend naar full-frame) en 10 megapixel. Deze dubbele camera is bedoeld om diepte te detecteren waardoor je selfies met een onscherpe achtergrond kunt maken. Dit werkt net zoals bij de camera’s aan de achterkant.

Tweevoudig diafragma
De Samsung Gallaxy S10+ is voorzien van een automatisch diafragma met twee standen: F1.5 en F2.4. Waar je bij het objectief van een echte camera gewend bent aan een diafragmareeks van de grootste opening tot bijvoorbeeld F16 of F22 (bij verwisselbare lenzen) of F8 of F11 (bij compactcamera’s) werkt dit bij een smartphone niet zo. In principe werk je altijd met de grootste opening en dit tweevoudige diafragma is dus al een hele verbetering, hoewel F1.5 en F8 misschien meer voor de hand had gelegen.

Nachtmodus, ISO 800 De nachtmodus gebruikt meerdere foto’s voor een relatief ruisarme foto.

Nachtmodus
De grootste opening van F1.5 is aan te bevelen bij gebruik van de nachtmodus die onlangs middels een firmware update is verbeterd. Je kon voorheen niet met de ultragroothoek fotograferen in de nachtmodus, dat kan nu wel. In deze modus wordt je gevraagd om de telefoon stil te houden tot de reeks opnamen zijn gemaakt, je zit dit aan een draaiende gele lijn rondom de ontspanknop. De nachtopnamen zien er wel goed uit, de ruis valt mee. Bij opnames bij heel weinig licht is de kwaliteit echter niet te vergelijken met een echte camera op statief, vooral als je een beetje inzoomt op de opname. Maar dat is ook wel wat te veel gevraagd voor een smartphone.

Conclusie
De Samsung Galaxy S10+ is een uiterst complete en snelwerkende smartphone met veel aandacht voor de foto- en filmfunctie. Door toepassing van niet minder dan vijf camera’s beschik je over meerdere brandpunten waaronder een geweldige ultragroothoek van 13mm. De lenzen helpen ook bij het creëren van een onscherpe achtergrond, mooi voor portretten. De beeldkwaliteit is prima, en dat geldt ook voor omstandigheden met heel weinig licht, mits je geen posters aan de wand wilt hangen. In het algemeen is het wel zo dat een smartphone een echte camera niet kan vervangen, zelfs bij lage gevoeligheden als ISO 100 heeft de ruisonderdrukking al gevolgen. Die onscherpte zie je echter alleen als je een beeld tot 100% vergroot. En de beste camera is nu eenmaal de camera die je bij je hebt en dat is doorgaans de fotograferende smartphone.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam