Fujifilm X-T100 STIJLVOL EN COMPACT

De Fujifilm X-T100 is een nieuw instapmodel in de X-serie. De specificaties zijn vergelijkbaar met die van de kleinere X-A5, maar de X-T100 heeft een elektronische zoeker en een volledig uitklapbaar scherm. Daardoor is hij handiger in gebruik. tekst en beeld: Erik Derycke

0
Fujifilm X-T100

De Fujifilm X-T100 lijkt een kruising van de X-A5 en de X-T20. Net als de X-A5 bevat de X-T100 een 24 megapixel CMOS-sensor met een traditioneel Bayer-kleurfilter, en niet Fujifilms eigen X-Trans CMOS-sensor. Ook de beeldprocessor in de camera is het oudere type van de X-A5 en niet de snelle X-Processor Pro van de X-T20; daarom ontbreekt bij de filmsimulaties de populaire zwart-witsimulatie Acros. De vormgeving van de X-T100 sluit dan weer nauwer aan bij de X-T20, als een verkleinde spiegelreflex en hij beschikt net zoals de X-T20 over een elektronische zoeker.
Het scherm heeft aanraakfunctionaliteit en kan in drie richtingen uitklappen: horizontaal, verticaal en zijwaarts. Dat maakt het makkelijk om je onderwerp in beeld te nemen terwijl de camera op de grond staat of boven je hoofd houdt. Als je het scherm naar voren draait kun je de X-T100 gebruiken voor selfies en als vlog-camera. De camera is leverbaar in ‘donker-zilver’ en zwart.

X-T100Camera en bediening
De Fujifilm X-T100 biedt naast een automatische opnamemodus en onderwerpprogramma’s, uiteraard ook de klassieke belichtingsmodi: programma, sluitertijd- of diafragmakeuze en een manuele modus. Je selecteert deze via de draaiknop op de bovenzijde van de camera. Met het grote instelwiel op de bovenkant en een secundair instelwiel op de achterzijde kun je de belichtingscompensatie, de sluiter­tijd of het diafragma aanpassen. Linksboven zit een draaiknop zonder aanduidingen. Standaard is deze zo ingesteld dat je hiermee een van de filmsimulaties kiest, maar via het cameramenu kun je er een andere functie aan toewijzen. Een hendeltje onder deze instel-schijf laat het ingebouwde flitsertje opklappen.
Op de achterzijde vinden we nog de Q-snel-menuknop, een menuknop met vier selectie-toetsen eromheen, de afspeel- en de delete-knop. Het joystickje om het focuspunt te verplaatsen dat we kennen van de duurdere X-camera’s ontbreekt op de X-T100. Het focus-punt kun je echter wel selecteren via het aanraakscherm. Dat gaat met wat oefening ook terwijl je door de elektronische zoeker kijkt; je wrijft dan gewoon met je duim over het scherm.
De X-T100 is uitgerust met de slimme auto­matische SR+ opnamestand. Hierbij gebruikt de camera kunstmatige intelligentie (AI) om de scène te herkennen om zo de instel­lingen voor het onderwerp te optimaliseren. Het symbool van de scène die de camera meent te herkennen (auto, portret, landschap, macro, nacht, nachtportret en tegenlichtpor­tret) wordt op het scherm getoond. Het werkt zo goed dat je de camera ook in handen van een onervaren gebruiker kunt geven.De camera beschikt naast wifi ook over Blue-tooth LE, waardoor de camera continu met de smartphone of tablet verbonden kan blijven zonder dat dit veel stroom kost. Je kunt hier­door beelden automatisch naar het smart apparaat zenden tijdens het fotograferen.

Fujifilm X-T100
De filmsimulatie Velvia dikt de kleurverzadiging van blauw en groen fors aan.
X-T100
De volautomatische opnamestand herkent het onderwerp dat je fotografeert en kiest de juiste instellingen.

 

 

 

 

 

Fujifilm X-T100
Met de filmsimulatie Astia zijn de kleurverzadiging en het contrast lager.

Video
Op videogebied pakt de X-T100 uit met een veelbelovende 4K-resolutie, maar bij nader inzien is dat niet meer dan marketing. De framerate bij 4K is – klaarblijkelijk door de minder snelle processor – namelijk beperkt tot 15 frames per seconde, en dat is te weinig om bewegende onderwerpen te filmen. In de lagere Full HD-resolutie haalt de camera maximaal 60 frames per seconde.
Gloednieuw op de X-T100 zijn twee op de 4K-modus gebaseerde (en wél goed werkende) creatieve opties waarvoor Fujifilm de inspiratie haalde bij de 4K Photo-modi van Panasonic. Bij de eerste schiet de camera een korte video in 4K-resolutie, met 15 frames per seconde. Nadien kun je deze video frame per frame bekijken, en een frame opslaan als foto met een resolutie van 3240 x 2160 pixels. Met deze snelle burst-modus (in het Nederlandse menu bizar genoeg vertaald als ‘4K Barst’!) is het eenvoudig om het juiste moment van een actie vast te leggen, bijvoorbeeld het moment waarop een (water)ballon openspat als je er met een speld in prikt. De camera is overigens niet spatwaterdicht… Om onscherpte te vermijden moet je wel een korte sluitertijd instellen bij gebruik van deze modus.
De tweede optie heet Multifocus. Hierbij maakt de camera een reeks opnames van een stati­onair onderwerp waarbij tussen elke opname het scherpstelpunt verlegd wordt. Nadien kun je deze opnames automatisch laten combi­neren tot één beeld van alweer 3240 x 2160 pixels met een grote scherptediepte. Macro-fotografen kennen deze techniek als focus stacking. De X-T100 maakt dat heel makke­lijk, maar je boet wel in aan resolutie.

X-T100X-T100

 

 

 

 

 

Beeldkwaliteit
De Fujifilm X-T100 levert een prima beeld­kwaliteit. Tot aan ISO 1600 is er geen ruis zichtbaar en blijft de scherpte goed. Bij ISO 3200 en hoger gaat de ruisonderdrukking ten koste van scherpte, maar de opnames blijven bruikbaar tot ISO 6400.
De kleurweergave is heel natuurgetrouw met de standaard filmsimulatie (Provia). Zoals bij Fujifilm gebruikelijk kun je met de filmsimulaties de kleur- en contrastweergave aanpassen, met bijvoorbeeld Velvia (verza­digde kleuren), Astia (laag contrast) en vier zwart-witsimulaties. Als je dan in jpeg+raw schiet heb je ook altijd nog de raw-opname zonder filmsimulatie. De camera gebruikt een autofocussysteem met fasegebaseerde AF-sensoren op de beeldsensor. Dat werkt doorgaan snel en accuraat, maar in donkere lichtomstandigheden wordt de autofocus merkbaar trager.

X-T100Conclusie
Dankzij de volautomatische opnamestand is de X-T100 een goede keuze voor de beginner. Hij levert een prima beeldkwaliteit en – voor deze prijs – mooie prestaties. Het volledig uitklapbare aanraakscherm is echt handig. Voor de meer ervaren fotograaf en voor wie in 4K wil filmen lijkt de niet veel duurdere X-T20 ons een betere keuze.

www.fujifilm.eu

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam