Nikon introduceert Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft de langverwachte Nikon Z systeemcamera's onthuld. Nikon is niet de eerste met een full-frame systeemcamera, maar maakt wel indruk met een doordacht systeem van hoogwaardige systeemcamera's en objectieven.

0
Nikon Z7

Nikon maakt indruk met de introductie van haar Z-systeem, twee nieuwe full-frame systeemcamera’s en verschillende Z-objectieven. Bijzonder is ook de veelzijdige FTZ lensadapter, waarmee je alle lenzen die Nikon (ooit) voor spiegelreflexen ontwierp op de Nikon Z-camera’s kunt gebruiken. De Z6 en Z7 hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, zoals een hybride AF met AF-punten op de sensor, ingebouwde IBIS beeldstabilisatie, een 4K filmmodus, een compacte behuizing van een lichte en degelijke aluminiumlegering en een zogenaamde pro sealing afwerking tegen spatwater en stof.

Nikon ZVerschillen
Om meteen ook maar de verschillen tussen de Nikon Z-camera’s te noemen: de Z7 (adviesprijs: € 3699,-) is het vlaggenschip met een full-frame sensor van 45,7 miljoen pixels, 493 AF-punten, een seriesnelheid van 9 bps en een gevoeligheidsbereik van ISO 64-25.600 (uitbreidbaar tot 32-102.400). De Z6 heeft een bescheidener adviesprijs van € 2299,- en dito specificaties: de full-frame sensor telt 24,5 megapixels en er zijn 273 AF-punten. Door het lagere aantal pixels is de seriesnelheid echter 12 bps en het gevoeligheidsbereik is ook groter: ISO 100-51.200 (uitbreidbaar tot 50-204.800).

Degelijk en licht
De Nikon Z-camera’s zijn voorzien van een degelijke en lichte body van magnesiumlegering en een pro sealing afdichting waarbij ook de onderkant beschermd is tegen spatwater, zand en stof. Door het ontbreken van het spiegelhuis en optische zoeker zijn de camera’s significant kleiner dan een vergelijkbare spiegelreflex, zoals de D850. Ondanks het relatief kleine formaat is de handligging uitstekend, door de grote handgreep heb je voldoende ruimte voor je vingers. Op de bovenkant is een zogenaamd statusscherm geplaatst waar je de instellingen af kunt lezen.

Grote Z lensvattingNikon Z6
Volgens Nikon is de nieuw ontwikkelde Z-lensvatting de basis van de camera. De lensvatting is groter dan de F-vatting van een spiegelreflex en dat geeft onder meer de mogelijkheid om ultralichtsterke lenzen zoals de aangekondigde F0,95/58 mm te gebruiken. Door aanschaf van de FTZ lensadapter kun je elk van de ooit voor spiegelreflexen ontworpen Nikon-lens op een Nikon Z-camera monteren. Bij actuele lenzen (vanaf het type AI) beschik je dan over AE of AF/AE maar bij oudere lenzen zijn er beperkingen.

IBIS
De camera’s zijn voorzien van een ingebouwde IBIS (In Body Stabilization) beeldstabilisatie met een 5-assige werking en een theoretisch voordeel van 5 stops. Hierdoor kun je met een 5 stops lagere sluitertijd werken, zodat je veel minder snel naar een statief of flitser hoeft te grijpen. Uiteraard werkt de stabilisatie ook bij lenzen die zelf geen stabilisatie hebben. Bij lenzen met VR-stabilisatie worden de beide stabilisatiesystemen gecombineerd voor een nog betere werking.

Nikon Z7Hoogwaardige zoeker
Je kunt de Nikon Z-camera’s gebruiken met de zoeker of het scherm. Nikon heeft veel werk gemaakt van de elektronische zoeker; het OLED-scherm heeft 3,6 miljoen beeldpunten, natuurgetrouwe kleuren en een uitstekend contrast. Door het hoogwaardige optische oculair kun je lange tijd door de zoeker kijken zonder vermoeid te raken. Het frontglas van het oculair is voorzien van een fluorine coating waardoor stof, condens en vingerafdrukken geen vat hebben.

Veelzijdig schermNikon Z
Het 3,2 inch scherm met 2,1 miljoen beeldpunten biedt een scherp beeld en is veelzijdig. Het is uitklapbaar naar boven en onderen zodat je vanuit bijzondere hoeken kunt fotograferen en filmen. Je hoeft dus niet op de grond te gaan liggen als je vanuit kikvorsperspectief wilt schieten. Het scherm is ook aanraakgevoelig, handig om het menu in te stellen en om het scherpstelpunt te verplaatsen.

Professionele filmfunctie
De Nikon Z6 en Z7 beschikken over een professionele filmfunctie. Je kunt in 4K filmen met 24 of 30 frames per seconde. In Full HD is dat met maximaal 120 fps waarmee je indrukwekkende slow motion-effecten krijgt. De autofocus werkt met alle scherpstelpunten en je kunt de reactietijd aanpassen voor mooie focus pulls. Het is mogelijk om de camera ‘stil’ te bedienen waardoor je geen storende geluiden op de opname krijgt. Enkele van de verdere professionele filmfuncties: 10-bit 4:2:2 HDMI out, timecode, focus peaking + zebra en N-log (op externe recorder).

Nikon Z lenzenNieuwe objectieven
Nikon kondigt gelijktijdig een aantal objectieven voor de Z-camera’s aan. De weerbestendig uitgevoerde objectieven beschikken over een optisch ontwerp met bijzondere glassoorten. De Nikkor Z F4/24-70 S is de standaardzoomlens, de Nikkor Z F1,8/35 S is een lichtsterke reportagelens terwijl je de Nikkor Z F1,8/50 S een lichtsterk standaardobjectief zou kunnen noemen. In ontwikkeling is de Nikkor Z F0,95/58 S Noct, een ultralichtsterke standaardlens. Meerdere objectieven zullen volgen.

Het eerste tastbare exemplaar op de perspresentatie in Muiden.

Nikon Z

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam