Test: Fujifilm X-H1

De X-H1 is een nieuwe topcamera. In het gamma van Fujifilm komt hij niet naast, maar boven de X-T2 en X-Pro2. Hoe professioneel is deze camera? Tekst: Mich Buschman

1
Fujifilm X-H1

De X-H1 beschikt over een nieuw body-ontwerp: de camera is 5 mm breder, 6 mm hoger en door de sterk naar voren uitstekende handgreep 36 mm dieper. De vergelijking met een full-frame spiegelreflex dringt zich op als je de VPB-XH1 grip en de F2,8/16-55 mm monteert. De combi weegt zonder lens 1077 gram en er vallen – met de X-T2 er naast – allerlei verschillen op: de zoeker bovenop is dieper en de oogschelp is groter. De ontspantoetsen zijn groter, maar nu zonder aansluiting voor een draadont- spanner. Op de plaats van het +/- correctie- wiel zien we een statusscherm als op de GFX-50s middenformaatcamera. De AEL-ON en AF-ON toetsen zijn beter voelbaar en naast elkaar geplaatst. Nieuw in de transportmodi is de CM-positie tussen de CL- en CH-transportstanden in; daarover verderop meer.
Op diezelfde ring zien we nu een icoon van een filmcamera: de videofunctie heeft een geheel eigen plaats gekregen. Het grote, kantelbare lcd-scherm heeft nu touchscreen-functionaliteit en de Q-snelmenutoets zit op de duimverdikking. Eigenlijk ziet deze camera er veel ‘opgeruimder’ uit en hij is zelfs met handschoenen goed te bedienen.

X-H1
De vormgeving is harmonisch waarop de VPB-XH1 grip fraai en doelmatig aansluit.

Pro-camera
Natuurlijk valt over schoonheid niet te twisten, maar ik vind deze, op veel punten aanzienlijk geavanceerdere camera, mooier dan de X-T2. Dat komt vooral door de doorlopende vlakken en de handgreep in de VPB-XH1 grip. Uiterlijk is ook veel gebleven, zoals het dubbele UHS II-compatibele kaartslot, de grote vergrendelbare draaiwielen voor de ISO-waarden en sluitertijden, en de afspeel- en prullenmandtoetsjes. Het wieltje voor het instellen van de oogcorrectie heeft meer ruimte gekregen. Voorop zijn de S-, C- en M-schakelaar, de bajonetontgrendeltoets, de flitskabelaansluiting, de led en de functietoets gebleven. Het nieuwe body-ontwerp is dankzij een 25% dikkere magnesium legering tweemaal sterker dan bij de X-T2 en X-Pro2. Om schokken op te kunnen vangen is het binnenwerk voor een deel verend opgehangen. Body en grip zijn op 94 punten afgedicht tegen stof en vocht en vorstbestendig tot -10° C. Ook is de warmteafvoer (die ontstaat bij langdurige video-opnames) verbeterd en de bekleding is van een nog duurzamer materiaal. Er worden de bekende NP-W126S accu’s gebruikt: mét greep zijn dat er drie in totaal voor ongeveer 900 foto’s. Fujifilm kondigde voor deze X-camera tevens twee professionele MKX-cinelenzen aan: de T2,9/18-55 en de even lichtsterke 50-135 mm zoom. Jammer dat de naam PRO al in gebruik is: déze camera had X-Pro moeten heten!

X-H1
Nieuw is het statusscherm bovenop. De informatie is inwisselbaar voor tal van andere aanduidingen.

IBIS
Toch is dé grote verrassing in deze camera de toevoeging van een vijf-assige beeldstabilisator via de sensor. In vijf richtingen corrigeert deze de gedetecteerde trillingen. De In-Body Image Stabilization (IBIS) maakt tot 10.000 berekeningen per seconde. In bedrijf blijft het sensorvlak perfect planparallel. Alle vaste brandpunten en die mooie F2,8/16-55 mm Fujinon standaardzoom profiteren van een vijf stops ‘aanvullende functionaliteit’. Dat hebben we uiteraard onderzocht: bij negen opnames met 1/8 seconde waren er twee niet vlijmscherp, de rest wél! Zie ook onderstaande foto met de bruid: de marmeren schouw is écht scherp gebleven. Dit biedt zóveel meer zekerheid voor sport-, reportage-, interieur- en natuurfotografen! Objectieven die al beeld stabilisatie bezitten profiteren van aanvullingen tot die 5 stabilisatie-assen. Een voorbeeld: de F2,8/80 mm macro heeft een ingebouwd 4-assige OIS-beeldstabilisatie. De ene ontbrekende as (‘roll’) wordt dan aangevuld door het IBIS-systeem. Ook bij filmen levert deze beeldstabilisatie een veel rustiger beeld met hogere kwaliteit, dat is duidelijk.

Opname met in-body beeldstabi- lisatie met 1/8ste seconde uit de hand. De schouw achter het model is scherp; het model ook maar de rok uiteraard niet.
Opname met in-body beeldstabilisatie met 1/8ste seconde uit de hand. De schouw achter het model is scherp; het model ook maar de rok uiteraard niet. Foto: Dennis Hissink

Scherpstellen
De autofocus is weer sterk verbeterd ten opzichte van de voorgaande camera’s mét hun firmware-updates. Er zijn in de X-H1 nieuwe autofocus-algoritmen voor tracking (volgen van een snel bewegend object) en weinig licht (nu tot lichtwaarde -1) ingevoerd. De X-H1 heeft 325 autofocuspunten, waarvan 91 punten centraal voor fasedetectie-AF. Maar nu worden uit een enkel AF-punt veel meer gegevens verzameld dan in de X-T2 gebeurt. De X-H1 doet veel meer metingen in dezelfde tijd, waardoor de precisie hoger is én er beter en sneller op bewegende onderwerpen wordt scherpgesteld. Dat was het geval bij de foto van de basgitarist: gemaakt met 1/60 seconde, ISO 1000 en F2,8 bij weinig licht, met geringe bewegingen. Vooral de AF-C scherpstelling in combinatie met de VPB-XH1 in Boost-modus levert spectaculaire verbeteringen bij sport- en actiefotografie:
• een burst van 8 naar 11 beelden per seconde;
• een nog kortere black-out tussen opnames;
• een kortere ontspanvertraging;
• een verversing van het elektronische zoekerbeeld met 100 beelden per seconde.
Verder zijn er vijf aangepaste AF-C instellingen en één custom-plaats voorhanden.
De reeds genoemde nieuwe CM-transportfunctie maakt 6 bps met een permanent live view beeld. De black-out tijd is met 100 ms zeer kort. Omdat het eerste gordijn elektronisch werkt is deze continu-instelling behoorlijk stil; ideaal bij reportages.

De Fujifilm X-H1 is een ideale camera voor situaties met weinig licht.
De Fujifilm X-H1 is een ideale camera voor situaties met weinig licht. Foto: Mich Buschman

Praktijkbevindingen
De ergonomie is ook met een zwaardere lens zoals de F2,8/50-140 mm uitstekend. De grotere ontspantoetsen op body en grip werken ‘zachter’ maar zijn goed voelbaar. Het omschakelen tussen beeld in de zoeker en op het grote kantelbare scherm gebeurt veel sneller dan bij de X-T2. Ook heeft de oled-zoeker een hogere resolutie met 3,69 miljoen beeldpunten én is hij helderder. De sensor is de bekende 24,3 megapixel APS-C X-Trans CMOS III sensor en ook de X-Processor PRO kennen we al. Dat geldt ook voor de film- simulaties. Daar is wel het Eterna/Cinema-profiel aan toegevoegd, bekend in de video- en filmwereld. Ik heb ook de gezichtsherkenning en de links-/rechts oogherkenning getest. Bij tegenlicht waren er nogal wat missers, maar met genoeg licht frontaal op een gezicht werken deze vormen redelijk trefzeker. De meervoudige-/dubbelopnamen functie op het transportwiel is vervallen maar ik heb het niet gemist. Handig is de nieuwe functie van herkenning en correctie van lichtflikkering uit tl-buizen. Daarbij is nu geen onderbelichting meer mogelijk door de optredende 50 Hz-doofperioden; zinvol voor binnensportfotografie. De touchscreenbediening gaat soepel en snel. Het horizontaal (dubbel) en verticaal (enkelvoudig) verstelbare scherm voegt weer veel werkcomfort toe. Je kunt op verschillende manieren de informatie op het statusscherm aanpassen.

X-H1
De ingangen die gevoelig zijn voor vocht en stof worden goed afgesloten.

Video
Fotografie en video hebben beiden een belangrijke, weliswaar strikt gescheiden plaats gekregen. Instellingen als de film/beeldsimulatie zijn apart in te stellen, heel praktisch. 4K is nu beschikbaar met maximaal 200 Mbps voor een vloeiend, mooier en scherper beeld. Full HD is er in de bekende snelheden plus 120 fps voor slow motion-toepassingen. HDMI-out is aanwezig evenals een stereo- microfooningang, maar de hoofdtelefoon kan alleen op de VPB-XH1 grip worden aangesloten. In deze test heb ik de videomodus uitgeprobeerd. Met colour grading in Final Cut Pro verandert het van nature vlak ogende F-Log profiel in materiaal met volle, fraaie kleuren, op YouTube zijn inmiddels al heel wat van zulke 4K-films te bewonderen.

Conclusie
De Fujifilm X-H1 komt in deze test naar voren als een compleet nieuw ontwerp, weliswaar met veel bekends zoals de menustructuur en de mogelijkheden, maar in alles geconcipieerd op professionele fotografie. Wonderlijk, dat dan nog steeds dat kleine EF-X8 flitsertje meegeleverd wordt! Sterke punten zijn de 5-assige in-body beeldstabilisatie, de verbeteringen op het gebied van de autofocus, de video: gescheiden van de fotografie en met 4K-kwaliteit, de sterk verbeterde ergonomie, het nieuwe, sterkere body-ontwerp, de veel betere zoeker en voor de filmers het Eterna-profiel. Tethered shooten is mogelijk, via bluetooth sturen we onze opnames naar de Fujifilm Camera Remote op de smartphone of tablet of we sturen daar de camera mee aan. Het krachtigst en snelst werkt de camera in combinatie met de VPB-XH1 grip in de Boost-modus.

sensor:			APS-C X-Trans CMOS III 24,3 Mp
video:			3840 x 2160/30p
ISO: 			Auto, 100-51200
seriesnelheid:		14 bps (E-sluiter), 8 bps (M-sluiter)
opslagmedia:		SD/SDHC/SDXC, UHS-1/UHS-II
capaciteit accu:	ca. 300 opnames
afmetingen:		140 x 97 x 86 mm
gewicht:		673 (incl. accu)
verkoopprijs:		€ 1899,- (body)
importeur:		www.fujifilm.eu/nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam