Test: Hähnel Modus 600RT Wireless Pro Kit

De Hähnel Modus 600RT Wireless Pro Kit is een interessante bundel met twee flitsers, een draadloze transmitter en twee herlaadbare batterijen. Tekst en beeld: Mich Buschman.

0
Hähnel Modus 600RT
De Hähnel Modus 600RT gebruikt een herlaadbare accu.

De Hähnel Modus 600RT Wireless Pro Kit (€ 549,-) is een interessante bundel met twee Modus 600RT flitsers (stukprijs € 289,-), twee flitsvoeten, een draadloze transmitter, en twee herlaadbare batterijen. Hij is beschikbaar voor Canon, Nikon en Sony.  We testten ’m op een Nikon D810.


Wat testen we?
Voor deze test verzamelen we zes recente opsteekflitsers. Je vindt hier de links naar de afzonderlijke besprekingen:


De gebruiksaanwijzing is relatief kort, met duidelijke instelstappen en beschrijvingen. Het omgaan met deze set vereist geen grote technische kennis. Wél moeten na laden
van de accu’s de twee flitsers worden afgestemd op/gepaard met die transmitter. Een belangrijke functie-schakeltoets achterop is de ‘heen-weer’-pijl. Hiermee ga je door de vier opties heen: werkend als Master/zender op de camera, als radiografisch ontvangende Slave, als optisch werkende Master en als dito Slave. In de diverse opties licht het display van de Modus 600RT kort groen of rood (bij gebruik als Slave) op. De druktoetsjes achterop zijn er om de zoomstand (automatisch, manueel) te veranderen en voor een flitsbelichtingscorrectie van min drie tot plus drie stops, in te voeren in derde stops. Op de camera kun je met de Mode-toets kiezen voor i-TTL (E-TTL bij Canon), M (manueel) en RPT (van Repeat) of de stroboscoopfunctie. Elke modus heeft instelbare opties. In de M-stand is dat bijvoorbeeld een H-instelling (high speed), en die zie je niet in de i-TTL-stand. Geen nood: die stel je in op de camera, en dan kun je net als met een Nikon SB-flitser tot 1/8000 seconde gesynchroniseerd flitsen. Hetzelfde geldt voor de beschikbaarheid van de Rear-stand: de tweede-gordijn- synchronisatiefunctie.

Accu in plaats van batterijen
De Modus 600RT is veelzijdig te verstellen en heeft een uitlichtingshoek voor 20 tot 200 mm full-frameobjectieven. De twee ‘Extreme MD-1’ accu’s zijn viermaal krachtiger dan penlites. Bij vol vermogen is de herlaadtijd slechts anderhalve seconde en je haalt er bijna 500 flitsen uit. Na 170 krachtige flitsen werd de herlaadtijd tot helemaal vol langer: ongeveer 2 seconden. Aanvankelijk schiet je zelfs in de CL-modus negen volle flitsen bij 3 bps! Een achilleshiel is wellicht dat je bij een lange (huwelijks)reportage geen penlites of oplaadbare batterijen kunt gebruiken als alternatief. Schaf voor zulke opdrachten twee extra accu’s plus een lader aan.

Hähnel Modus 600RT met Viper
Met de Viper TTL Transmitter op de camera
heb je de bediening van twee externe flitsers binnen handbereik.

Draadloze flitsfotografie
Dankzij de optische Slave-functie kun je allerlei flitsers van een ander merk met een optische slavecel mee laten doen. Maar de radiografische aansturing (2,4 GHz) reikt tot wel 100 meter, ook als de flitser achter een softbox of paraplu staat opgesteld. De instellingen van de Viper zijn duidelijk; de bediening is kinderlijk eenvoudig. Een verlicht schermpje verstrekt de noodzakelijke informatie. Met een rood instelwiel stel je de groep(en) in, TTL of M, de correctie op de sterkte en de korte- tijdensynchronisatie. Ook zie je de batterij- status weergegeven. Voor komende firmware- updates is er een micro-USB-poort. Lees de gebruiksaanwijzing wel goed door, want er zijn specifieke weetjes. Noteer die. Uiteraard kan ook de flitser op de camera als zender dienen, maar waarom zou je dat willen?

Hähnel Modus 600RT
De flitspuls én de korte sluitertijd bevroren de snelle sprong. Dankzij off-camera-flash is het licht plastisch en ontstonden er geen lelijke slagschaduwen achter de kickboksers

Praktijk
In de praktijk werkten de Viper en twee Modus 600RT flitsers feilloos en probleemloos met een Nikon D810: de flitsers misten geen moment. Nikon-fotografen die geen D500, D5 of D850 bezitten, hebben geen radiografisch gestuurde Nikon-flitser tot hun beschikking: de SB-910 flitser is al ruim anderhalf jaar lang niet meer te koop. De SB-5000 flitser kán gebruikt worden, maar dan zónder radiografische aansturing. Hier vullen Hähnel, Godox en Nissin het ontstane gat. Sterke punten van de Hähnel Modus 600RT met de Viper TTL zijn de radiografische zenders en ontvangers, de zeer krachtige en snelle Extreme-lithium-ion-accu’s, de slimme lay-out en de snel te bedienen toetsen. Daarnaast de drie groepen flitsers, ondersteuning van korte-tijdensynchronisatie en synchronisatie op het tweede gordijn, de brede uitlichtingshoek, de correctie tot plus en min drie stops. Pas op voor oververhitting bij zeer veel krachtige flitsen! Sommige fotografen vinden het een (te grote) risicofactor dat er geen penlites gebruikt kunnen worden.

Dit artikel is onderdeel van een vergelijkende test van zes flitsers. Hier vind je de andere besprekingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam