Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS: compacte ultratelezoom

Fotografen met een full-frame systeemcamera van Sony krijgen er een objectief met een groot zoombereik bij. In vergelijking met lenzen met een soortgelijk bereik is de FE 200-600mm opvallend compact en licht en de interne scherpstelling werkt handig. Hoe presteert deze superzoom?

0

Met de FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS dicht Sony een gat in de serie objectieven voor full-frame systeemcamera’s. Voortaan beschikken ook Sony-fotografen over een zoomlens met een bereik dat perfect is voor sport-, wildlife en vogelfotografie. Hij is verge­lijkbaar met de Sigma 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM of de Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD G2 voor spiegelreflex-camera’s.

Bouw en bediening
De Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS heeft een groot voordeel tegenover bovenge­noemde objectieven: dankzij het interne zoommechanisme blijft de lengte van het objectief ongewijzigd bij in- en uitzoomen waardoor de balans niet verandert. Het zoomen tussen 200 en 600mm vergt slechts een kwartslag van de zoomring, en omdat er minder massa in het objectief beweegt, gaat dat ook erg soepel. Daardoor is het heel gemakkelijk om in- en uit te zoomen bij bewegende onderwerpen zoals sporters of vogels. Met een gewicht van iets meer dan 2 kilo is de lens ook zonder statief of monopod te gebruiken. Een draaibare en afneembare statiefgondel wordt meegele-verd. De lens is weerbestendig afgewerkt en de frontlens is voorzien van een beschermende fluorcoating. De ingebouwde optische stabilisatie biedt drie verschillende modusinstellingen: een standaardinstelling, een instelling voor panning (meetrekken met bewegende onderwerpen) en een modus voor onvoor­spelbaar bewegende onderwerpen, waarbij je het objectief zelf ook snel moet bewe­gen om je onderwerp niet uit beeld te verliezen. Via een schakelaar stel je het focusbereik in (volledig, 10 m-2,4 m of 10 m-oneindig).

Sony FE 200-600mm
De autofocus hield de aanvallende speler scherp in beeld. De achtergrondonscherpte is wat onrustig. 250MM, F5.6, 1/1.000S, ISO 250

Prestaties
Het bescheiden gewicht en formaat heb­ben invloed op de lichtsterkte: dat begint bij F5.6 op 200mm en daalt vanaf 300mm al tot F6.3. Overigens vergelijkbaar met de genoemde lenzen van Sigma en Tamron. In combinatie met de snelle sluitertijden die nodig zijn voor sport en wildlife is het in ieder geval noodzakelijk dat je de gevoeligheid hoger moet instellen dan bij een F4 of F2.8 lens. In combinatie met een Sony A7 III werkt de autofocus snel en tref­zeker: Sony’s Realtime Tracking AF houdt de scherpstelling waar ik hem wil hebben. De scherpte en het contrast zijn dankzij toepassing van vijf ED-elementen en een asferisch element goed voor een objec­tief in deze klasse, zij het niet op het zeer hoge niveau dat Sony met zijn G Master-objectieven bereikt. In vergelijking met de gelijktijdig geïntroduceerde FE 600mm F4 GM OSS (€ 13.999,-) is de FE 200-600mm (€ 2.099,-) bescheiden geprijsd. De scherpte wordt hoger door één stop te diafragmeren. Chromatische aberratie is goed gecorrigeerd en er is geen noemens­waardige vignettering. De weergave van onscherpe partijen op de achtergrond is ondanks de toepassing van een diafragma met elf afgeronde lamellen soms wat onrustig: een aandachtspunt om rekening mee te houden bij natuurfotografie.

Conclusie
De Sony FE 200-600mm F5.6-6.3 G OSS is een handzaam en licht objectief met een zoombereik in het ultratelebereik voor Sony systeemcamera’s. Hij levert niet de topprestaties zoals we die bij een G Master-objectief tegenkomen, maar is dankzij de relatief bescheiden verkoopprijs een haalbare optie voor een groter groep fotografen.

Lees meer advies en testen van Sony-camera’s en objectieven op onze testwebsite focus-review.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam