Compact en veelzijdig – Ricoh WG-60

De Ricoh WG-60 is een waterdichte en schokbestendige compactcamera. We testen of hij goed genoeg is om mee op vakantie te mogen.

0
Ricoh WG-60
Ricoh WG-60

De Ricoh WG-60 is een lichtgewicht camera die waterdicht en schokbestendig is. Hij zit in de categorie van de ‘rugged’ compactcamera’s. Deze zijn ontworpen om tegen een stootje te kunnen. In het geval van de WG-60 betekent dat: waterdicht tot een diepte van 14 meter; schokbestendig bij een val vanaf 1,6 meter hoog; en bruikbaar bij temperaturen tot 10 graden onder het vriespunt.

De camera bevat een 16 megapixelsensor in het voor compactcamera’s gebruikelijke 1/2,3 inch sensorformaat. De 5x optische zoomlens bestrijkt groothoek tot telefoto, met een brandpuntsafstandbereik van 28 tot 140 mm (omgerekend naar full-frame) en een maximaal diafragma van F3,5 (groothoek) tot F5,5 (tele). Filmen doet de WG-60 in Full HD formaat met maximaal 30 frames per seconde.

Compact en veelzijdig

Met afmetingen van 122 x 61 x 29 mm en een gewicht van 193 gram (inclusief batterij en geheugenkaart) is de camera lekker compact. Dichtingsringen en veiligheidsklepjes zorgen ervoor dat er geen water kan binnendringen via het batterijcompartiment of de usb- en hdmi-uitvoer. De batterij is goed voor ongeveer 300 foto’s of 260 minuten video bij normale temperaturen; hou er rekening mee dat de capaciteit van de batterij zal afnemen als je in de vrieskou fotografeert.

Rond de lens zitten led-lichtjes.

Aan de achterzijde zit een lcd-scherm in breedbeeldformaat met een diagonaal van 2,7 inch. Aan de bovenzijde staan de aan-uitknop en de ontspanknop. Die laatste is groot genoeg om met handschoenen aan te bedienen; de knopjes achter op de camera zijn daarvoor net wat te klein. Dat is geen probleem als je de camera in de (goed werkende) automatische modus zet, maar als je op wintersport instellingen wil wijzigen, zullen de handschoenen even uit moeten.

De WG-60 levert foto’s af met een correcte belichting en realistische kleuren.

Naast de al vermelde automatische modus heeft de WG-60 tal van voorinstellingen voor diverse opnamesituaties, waaronder HDR, nachtopname, onderwater, strand & sneeuw, kinderen en vuurwerk. Naast de normale focusmodus zijn er instellingen voor macro en voor supermacro (met een werkafstand van 1 centimeter). Via het menu kun je zes led-lichtjes rond de lens inschakelen om schaduwen op het onderwerp in te vullen. 

Kwaliteit en conclusie

De WG-60 levert foto’s af met een correcte belichting en realistische kleuren. De scherpte is wat minder dan we van een 16 megapixelsensor zouden verwachten. De resultaten zijn wel goed genoeg voor online gebruik en kleine prints.  Zodra je boven ISO 800 gaat, daalt de scherpte nog verder door de forse ruisonderdrukking.

Met de super-macro kun je tot op 1 cm van je onderwerp komen.

Aan een zonnig strand of op een heldere dag in de bergen kun je prima vakantiefoto’s maken, met een stevige camera die tegen sneeuw, water, zand en een stootje kan.

Adviesprijs (december 2018): €249,-

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam