Test: Canon EOS 6D Mark II

Met de 6D Mark II biedt Canon een full-frame spiegelreflex voor een instapprijs. Is deze nieuwe telg als opvolger interessant genoeg? Tekst en beeld: Dennis Hissink

0
EOS Mark II
Het zal niet verbazen dat de behuizing van de 6D Mark II veel weg heeft van zijn voorganger.

De EOS 6D Mark II (€ 2.023,99 voor de body) volgt de 6D op die er op dit moment alweer vijf jaar op heeft zitten. Voor een digitale camera een vrij lange periode. Dit betekent automatisch dat je er van uit mag gaan dat de 6D Mark II vernieuwd is en voorzien van actuele techniek en innovaties. Het is een spiegelreflex die ontworpen is voor de instappende full-frame fotograaf. Hij is betaalbaar, biedt gemak en een laag gewicht en vooral de mogelijkheid om jezelf als fotograaf te ontwikkelen en wellicht verder te gaan dan dat je voorheen voor mogelijk hield.

Nieuwe zaken zoals een geheel nieuwe full-frame sensor, Digic 7 processor, 45-punts AF-systeem en Dual Pixel CMOS AF-technologie veraangenamen niet alleen het leven van de fotograaf, maar verbeteren ook de beeldkwaliteit. De resolutie van 26,2 megapixel plus een groot gevoeligheidsbereik van de sensor maken de camera heel allround in zijn prestaties. De nieuwe Digic processor in de 6D Mark II is de dragende kracht die dankzij verbeterde algoritmen en een verhoogde rekenkracht voor optimale beeldresultaten zorgt. Ook is het autofocussysteem vernieuwd waarbij vooral de snelheid en de nauwkeurigheid van het volgen van een onderwerp verbeterd zijn. De Dual Pixel CMOS AF levert ook een betere autofocus voor Live View en video. Dat is vooral merkbaar door een vloeiender scherpstelling en korte scherpsteltijden. De ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie corrigeert nu ook de trillingen bij het filmen, overigens een primeur voor een full-frame EOS-camera. Handig is daarbij het uitklap- en kantelbare scherm met aanraakfunctionaliteit zodat je het scherpstelpunt snel met een tikje kunt wijzigen.

Filmers met 4K-aspiraties komen helaas niet aan hun trekken. Canon verkiest nog steeds Full HD boven 4K, maar biedt daarin wel uitgebreide videomogelijkheden, inclusief 5-assige digitale videostabilisatie. Natuurlijk ontbreekt het de camera niet aan connectiviteitfuncties. Wifi en Bluetooth zijn ingebouwd om gemaakte beelden eenvoudig te delen met andere apparaten of via het netwerk met vrienden of familie. De geïntegreerde GPS-module zorgt ervoor dat alle GEO-data nauwkeurig worden geregistreerd en gekoppeld aan de foto’s.

Camera
Het zal niet verbazen dat de behuizing van de 6D Mark II veel weg heeft van zijn voorganger. Toch is er een belangrijk verschil aan de achterzijde dat direct opvalt. Er is gekozen voor een uitklap- en draaibaar 7,6 cm/3” aanraakscherm en dat ervaren we als een grote meerwaarde. Het maakt de behuizing weliswaar iets groter, maar dat zal de pret niet drukken. Het aanraakscherm is handig en reageert lekker vlot. Het vari-angle scherm geeft absoluut meer vrijheid bij het fotograferen in Live View, wat vooral bij het fotograferen onder lastige hoeken merkbaar is. Het scherm is bijna 360° te draaien, ideaal! Ook is de aanraakfunctie helemaal van deze tijd. Natuurlijk is de niet weg te denken smartphone de grote aanjager, en langzamerhand wordt steeds meer apparatuur om ons heen uitgerust met een dergelijk aanraakscherm. Het werkt gewoon prettig en intuïtief. Overigens kun je de 6D Mark II ook nog gewoon op de ‘ouderwetse’ manier via de knoppen bedienen.

EOS 6D Mark II
Dankzij het uitklapbare touchscreen zijn opnames uit lastige lage standpunten eenvoudig te maken. Met een tikje op het scherm is het AF-punt snel te wijzigen.

De optische zoeker is natuurlijk ook aanwezig en biedt met 0,71x een gemiddelde vergrotingsfactor. Jammer dat het blijkbaar niet mogelijk was om de zoeker met een 100% zoekerbeeld uit te rusten. De zoeker biedt nu 98% beelddekking en door die missende 2% heb je in sommige situaties net even te weinig info. De camera ligt prettig en solide in de hand, mede dankzij een vernieuwde handgreep. De EOS 6D Mark II heeft nu een weer- en stofbestendige afwerking en biedt daarmee dezelfde bescherming als de duurdere 5D Mark IV. De bediening zal voor EOS-fotografen bekend voorkomen, voor hen zal de overstap nauwelijks een leercurve in bediening betekenen. De knoppen voor AF, ISO en lichtmeting bovenop de 6D Mark II liggen lekker dicht onder de rechterwijsvinger zodat je snel kunt schakelen tijdens het werken. Het menu is overzichtelijk en je kunt dan ook snel door alle instellingen spitten. Het loont de moeite om het menu ook in de diepte te doorgronden, je haalt daarmee alle potentie binnen die de camera heeft.

Scherpstelling
Flink verbeterd is ook de autofocus. Waar de 6D het nog moest doen met 11 AF-punten biedt zijn opvolger 45 AF-punten – alle van het cross-type – die een diafragma van F5.6 ondersteunen. Wie werkt met een lens en teleconverter en uitkomt op een maximale opening van F8 krijgt ondersteuning van 27 AF-punten waarvan er 9 cross-type zijn. Een hele verbetering dus en dit is direct te merken bij het scherpstellen. De camera reageert veel gevoeliger en is een stuk nauwkeuriger bij het scherpstellen. Jammer dat de beelddekking van de AF-punten niet uitgebreid is en zich nog steeds met nadruk op het middendeel van de zoeker bevindt wanneer je via de zoeker fotografeert. Vooral in situaties waarbij het onderwerp zich uit het midden beweegt zul je zelf in actie moeten komen door de camera met het onderwerp mee te bewegen om de AF-punten het onderwerp te laten dekken.

Via het touchscreen kun je in Live View een focuspunt kiezen.

Op dit punt loopt de 6D Mark II toch wat achter, zeker in vergelijking tot de nieuwe generatie systeemcamera’s waarbij het aantal AF-punten, maar ook de beelddekking aanzienlijk groter is. Op zich is het niet een groot probleem, maar je merkt vooral bij AF-tracking en snel bewegende onderwerpen dat bij een groot aantal AF-punten met een grote beelddekking de kans op een scherpe foto toeneemt. Maak je gebruik van Live View dan kun je genieten van de voordelen van Canon’s Dual Pixel CMOS AF waarbij je een grotere beelddekking van circa 80% en 63 AF-punten krijgt. De Live View werkt zeer goed en ook de scherpstelling is in de Live View mode prima, maar toch wat minder snel dan wanneer je via de zoeker fotografeert. In beide situaties lever je dus wat in zodat je een keuze moet maken. Óf een snelle AF met minder beelddekking óf meer beelddekking en een wat minder snelle AF. De scherpstelprestaties zijn in het algemeen zeer goed met in vrijwel alle situaties nauwkeurig scherpgestelde foto’s als resultaat, prima!

De snelheid waarmee de beelden worden verwerkt is dik in orde. De 6D Mark II is in staat om met een seriesnelheid van 6,5 bps te werken (JPEG en Raw). Het is weliswaar niet de beste prestatie wanneer we naar de con- currentie kijken, maar voor de meeste situaties ruim voldoende om snelle actiemomenten te vangen. De krachtige Digic 7-processor kan met gemak een grote datastroom aan en verwerkt alles vlot zonder enige vertraging. De buffer heeft een gemiddelde grootte met circa 21 beelden in Raw en het duurt een seconde of tien voor hij leeg is. Geen topsnelheid, maar wel voldoende voor het standaard actiewerk. Wie zich echter meer ziet als een sportfotograaf zal de workflow waarschijnlijk wel als remmende factor voelen.

Connectiviteit
De 6D Mark II is up-to-date wat betreft connectiviteit. Met zowel wifi, NFC (Near Field Communication) en Bluetooth ingebouwd kun je alle kanten op om de camera draad- loos in je workflow op te nemen. Via de gratis te downloaden Canon Camera Connect app is de verbinding snel te maken en worden de bestanden vlot overgezet naar andere apparatuur. Het op afstand bedienen van de camera werkt prima. Het scherm op de connected smartphone functioneert als zoeker en de weergave is uitstekend. De camera-instellingen kunnen snel worden gewijzigd en eigenlijk wijst alles voor zich, een kind kan de was doen.

Veel camera’s ontbreekt het aan een ingebouwde GPS-module. Vaak wordt door de fabrikant gewezen op de mogelijkheid om de GPS van een smartphone het werk te laten doen, maar eerlijk gezegd geven wij de voorkeur aan ingebouwde GPS. Gewoon handig en functioneel. Bij de 6D Mark II zijn er verschillende opties om GPS te benutten. Zo kun je de GPS altijd aan laten staan, dus ook wanneer de camera uitgeschakeld is of kun je een GPS logger activeren. Voor iedereen die nauwkeurig zijn opnamepositie wil terug- halen of Geo-data in combinatie met zijn archief wil gebruiken is dit ideaal.

Beeldkwaliteit
De periode tussen beide camera’s is zelfs voor een full-frame camera vrij lang en het zal dan ook niet verrassend zijn dat de 6D Mark II is uitgerust met een nieuwe beeldsensor. De resolutie is met 26,2 MP gemiddeld hoog en Canon komt daarmee tegemoet aan de wens van de fotograaf die zijn werk ook in groot printformaat afgedrukt wil zien of veel beeldinformatie wenst om te kunnen bewerken. Het is opvallend dat de sensor voorzien is van een anti-aliasing filter waarmee moiré effectief wordt bestreden, maar tevens wat scherpte kost. Canon gaat hier mee tegen de trend in om camera’s juist met sensors zonder een optisch low-pass filter uit te rusten. De sensor heeft een groot gevoeligheidsbereik van ISO 100-40.000, uit te breiden tot ISO 102.400, waarmee de camera in allerlei lichtomstandigheden inzetbaar is.

Tot hier het grote voordeel van een sensorupdate ten opzichte van zijn voorganger. Waar de sensor van de 6D Mark II echter een steekje laat vallen is het dynamisch bereik. In de meeste gevallen is het bereik afdoende en kunnen er uitstekende platen geschoten worden. Maar vergelijken we het dynamisch bereik van deze sensor met die van de concurrentie of zelfs binnen Canon’s eigen portfolio dan kunnen we niet anders concluderen dat de toename van het bereik achter loopt ten opzichte wat tegenwoordig mogelijk is. Zoals gezegd, in de meeste gevallen zal de kwaliteit er niet minder om worden, maar die fotograaf die de grenzen van het bereik opzoekt en gewend is om het (Raw-) beeld nog even te pushen zit sneller aan de grens van wat mogelijk is zonder in te boeten aan kwaliteit. Iets om rekening mee te houden.

De kleurweergave is zeer fraai met een mooi natuurgetrouwe balans tussen de huidtint en de kleurverzadiging. Er is veel detail terug te vinden in de opname waarbij vooral opvalt dat de ruisonderdrukking bij de hoge ISO- instellingen niet te agressief te werk gaat en daardoor pas laat in de hoge ISO’s zijn sporen (detailverlies) achterlaat. Fotograferen in 6400 of 12.800 ISO vormt geen probleem mits de belichting nauwkeurig is. Het maakt het foto- graferen heel prettig en zorgt er voor dat je niet zo snel hoeft te letten op de opname- situaties. Even grijpen naar een hoge ISO en er is genoeg ‘licht’ voor handen.

EOS 6D Mark II
In situaties met menglicht (hier kunstlicht en zijdelings daglicht) wordt een kleurzweem ook met de automatisch ingestelde witbalans grotendeels weggefilterd.

Conclusie
Wanneer we de camera afzetten tegen zijn voorganger kunnen we eenvoudig concluderen dat de Mark II op veel punten verbeteringen en vernieuwingen heeft ondergaan. De 6 megapixel aan extra resolutie is een leuke bonus, maar het zijn vooral de Dual Pixel CMOS AF en het vari-angle touchscreen die waardevolle toevoegingen zijn en daarom alleen al de moeite waard zijn om de EOS-gebruiker met zijn lensarsenaal de overstap te laten maken. Kijken we met open vizier naar het huidige marktaanbod dan zien we wel dat de concurrentie bepaald niet stil heeft gezeten. Er is veel verbeterd op het vlak van scherpstelling, snelheid en sensorkwaliteit. Dit neemt niet weg dat de 6D Mark II staat voor wat hij moet doen, namelijk uitstekende platen afleveren. Maar of het voldoende is om net als zijn voorganger de komende vijf jaren aan de top mee te doen valt te betwijfelen, daarvoor zijn de specificaties van de concurrentie te scherp en op punten overtreffend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam