‘Leven met oorlog’ in NM Kamp Vught

0
Armando Ello
Adriaan van Dis © Armando Ello

In Barak 1B van Nationaal Monument Kamp Vught is de expositie Leven met oorlog: van overleven naar leven te zien. De expositie is samengesteld door Simone Berger en fotograaf/filmer Armando Ello. Samen interviewden zijn mensen uit de eerste tot en met de derde generatie met een Indische of Molukse achtergrond. Hierbij zijn 18 uitvergrote portretten van deze mensen te zien.

De expositie sluit aan op de documentaire ‘Stemmen van naoorlogse generaties. Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken’ die in maart in NM Kamp Vught werd vertoond. De film is de komende maanden in verschillende filmhuizen te zien. Armando Ello en Simone Berger onderzochten de doorwerking van de Tweede Wereldoorlog op mensen die wortels hebben in voormalig Nederlands-Indië. De expositie wordt gecombineerd met de documentaire ‘De Tweede Wereldoorlog en de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië 1942-1949’ waarvoor zes ooggetuigen werden geïnterviewd door Berger en Ello.

Armando Ello
Familie Van Lawick van Pabst © Armando Ello

Familiegeschiedenissen
Armando Ello portretteerde bekende auteurs zoals Marion Bloem, Adriaan van Dis, Dido Michielsen, Sylvia Pessiron en anderen van de tweede en derde generatie. Zij gebruiken hun familiegeschiedenis op een kunstzinnige en/of professionele wijze in hun dagelijkse werk. De expositie toont de diverse gezichten van de oorlog die zich – voor Nederland schijnbaar ver weg – in de voormalige kolonie afspeelde. Anderzijds licht het toe hoe de huidige generatie vormgeeft aan de herinneringscultuur en omgaat met de doorwerking van hun familiegeschiedenis, waarin de Japanse bezettingsjaren en de jaren van de onafhankelijkheidsstrijd als een rode draad door ieders leven lopen. De interviews die Simone Berger deed, geven meer inzicht in en begrip voor de overdracht van transgenerationele (oorlogs-)trauma’s. Stuk voor stuk kleine persoonlijke en intense geschiedenissen, die niet in de schoolboeken zijn terug te vinden, maar door de verhalen worden uitvergroot.

Leven met oorlog is t/m 1 september te bezichtigen in Barak 1B van Nationaal Monument Kamp Vught.

Armando Ello
Dido Michielsen © Armando Ello

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam