De sfeervolle, mysterieuze natuurfoto’s van @glennanthonie

Op Instagram valt onze blik regelmatig op de posts van @glennanthonie. Vrijwel dagelijks plaatst hij hier foto’s van landschap, dieren en natuur. Met zijn bijzondere beelden heeft de Nederlandse Glenn Blanker al bijna 22.000 volgers weten te verzamelen. Tijd om eens nader kennis te maken. foto’s: Glenn Anthonie

1
@glennanthonie

Ik kon vrijwel geen informatie over je vinden…
“Dat kan kloppen. Ik probeer mijn privéleven zo veel mogelijk ‘offline’ te houden. Het belangrijkste voor mij is puur het delen van mijn passie, fotografie.”

Fotografeer je al lang?
“In 2011 ben ik op mijn 21ste gaan back­packen door Australië. Tijdens deze reis begon mijn interesse in fotografie zich steeds verder te ontwikkelen. Ik had een digitaal cameraatje waarmee ik mijn reis, zo goed als mogelijk, probeerde vast te leggen. Toen ik terug kwam in Nederland, heb ik een tijd­lang foto’s gemaakt met de spiegelreflex van mijn moeder. Toen ik deze uiteindelijk in de metro verloor was het hoog tijd om een eigen camera aan te schaffen. In eerste instantie maakte ik letterlijk overal foto’s van. Maar al gauw hadden 95% van de foto’s een terugkerend thema: natuur.”

Waarom natuur?
“Ik was als klein kind altijd al veel buiten en dol op de natuur, de dieren en alles daarom­heen. Weer of geen weer, ik was buiten. Het fotograferen van landschappen en dieren is nooit hetzelfde. Het licht is altijd anders. Het weer laat zich niet beïnvloeden en je weet nooit wat je tegenkomt en of de dieren wel willen ‘poseren’. Het mooie van dierenfoto­grafie is altijd de uitdaging. Ik kan tweehon­derd foto’s maken voordat ik die ene foto heb, waarvan ik denk: ja, dit is hem. Soms is het een moment dat een dier een gekke bek trekt, of de manier waarop ze in de lens kijken, en ik dat moment juist weet te bevriezen.

@glennanthonie

Na een paar jaar experimenteren kreeg mijn fotografie steeds meer een eigen stijl. Ik maakte veel gebruik van mist, omdat dit een foto zoveel mysterieuzer maakte en de foto’s hierdoor echt tot leven kwamen. Inmiddels ben ik dertig jaar en sta ik nog steeds voor dag en dauw op om foto’s te maken van dier en landschap. Dit betekent in de zomer vaak om half drie ’s nachts uit bed, om op tijd op de locatie te zijn, voordat de zon opkomt. In de winter kan ik iets langer uitslapen. Ik ben vaak afhankelijk van de weekenden, omdat ik naast mijn fotografie een fulltime baan heb.”

Bereid je je van tevoren goed voor?
“Ja, ik ben over het algemeen afhankelijk van het openbaar vervoer. Dat is iets om rekening mee te houden en daarnaast moet er de juiste weersverwachting zijn. Heel soms leen ik mijn moeders auto. Dit doe ik alleen wanneer ik ergens niet kan komen met het OV. Vaak is dit in het oosten van het land. Ik ben vaak rondom Amsterdam te vinden op de fiets. Mensen vergeten soms hoeveel natuur er om de stad te vinden is én hoe mooi dat kan zijn. Met de trein ga ik vaak richting Midden Neder­land of ik pak de bus naar de duinen. Ik plan dit meestal zo’n twee dagen van tevoren. Dit doe ik door middel van diverse weer-apps en weersites. Als de weersverwachting klopt en het is voor mij bereikbaar, dan focus ik mij op deze locatie. Ik steek hier vrij veel tijd en aandacht aan. Ik heb wel vaak een plan B, voor het geval het weer toch tegen blijkt te vallen.”

@glennanthonie

Heb je favoriete plekken om te fotograferen?
“Er zijn meerdere plekken waar ik graag kom. Zoals de duinen. Het gebied is groot, ik kan daar uren ronddwalen, en er lopen veel diverse soorten dieren. Zo zie je er altijd herten en met een beetje geluk komt er nog een vos voorbij. De Schotse Hooglanders in het Amsterdamse Bos fotografeer ik ook graag, en de hei bij Laren ook. Hiernaast kom ik ook graag bij de Posbank. Het gebied is groot, divers en je kunt er alle kanten op. Er zijn grote bossen en er is genoeg heide. Het landschap bestaat uit heuvels, iets wat je niet overal in Nederland hebt. Ook reis ik graag om foto’s te maken, zo ben ik onlangs naar IJsland, Zuid-Duitsland (Beieren) en Noorwegen gegaan. De diversiteit is hier een stuk groter en het weer sluit vaak prima aan op mijn stijl van fotograferen.”

@glennanthonie

Met welke apparatuur werk je?
“Ik gebruik nu een Canon EOS 760D. Een prima camera met een aantal belangrijke opties. Wifi is daar een van. Zo kun je tijdens het reizen al foto’s naar je mobiel verzenden en ben je niet direct afhankelijk van een computer of laptop. Verder gebruik ik meerdere lenzen. Ik heb een 50 mm F1,8, een 24 mm F2,8, een 18-135 mm F3,5-5,6 en ook huur ik soms een 70-200 mm F2,8. Daarnaast gebruik ik soms een statief om bijvoorbeeld nachtfoto’s te maken. Denk hierbij aan sterrenfotografie of noorderlicht tijdens mijn reis naar het hoge noorden. Als ik in Nederland fotografeer, doe ik dit bijna altijd vanuit de hand, uitzonderingen daargelaten. Ik gebruik altijd een UV-filter en bij long expo­sure foto’s overdag een een variabel grijsfilter.

Besteed je veel tijd aan nabewerking?
“Ja, nabewerking kost tijd en het is vooral heel veel oefenen. Het heeft mij jaren gekost om te kunnen bewerken zoals ik nu doe. Ik bewerk in Lightroom en gebruik bijna nooit presets. Ik vind het juist leuk om iedere foto weer vanaf scratch te bewerken, tot ik de juiste tonen en passende kleur heb gevonden.”

Je hebt geen website, hè?
“Nee, ik heb nog geen eigen website. Mijn doel is deze in 2019 te lanceren.”

@glennanthonie

Je hebt wel veel volgers op Instagram. Ben je veel met je feed bezig?
“In 2015 besloot ik mijn werk te gaan delen op Instagram. Geen foto’s meer van mijzelf, feestjes of vrienden, maar alleen nog foto­grafie, waar ik mij het meest prettig bij voel. Het duurde niet lang voordat mensen mij op Instagram wisten te vinden en de vlucht naar duizenden volgers was begonnen. Ik zou liegen wanneer ik zeg dat mijn volgers niet belangrijk zijn geweest in het continueren van mijn passie delen op Instagram. Wanneer je merkt dat mensen je werk écht waarderen, is het blijven delen van foto’s een leuke bijkomstigheid. Maar waar ik vooral mee bezig ben op Instagram, is hoe mijn feed eruit ziet. Ik ben van nature vrij chaotisch en mis regelmatig wat organisatie in mijn leven, behalve bij mijn Instagramfeed. Daarmee bedoel ik hoe de kleur, toon en beelden overkomen bij het openen van mijn pagina. Dit mag vooral niet hysterisch zijn en moet rust uitstralen.”

@glennanthonie

Lees je de reacties van mensen?
“Ja. Ik vind het fijn wanneer mensen aangeven mijn werk mooi te vinden, ontroerd zijn door een bepaalde foto, of een eigen betekenis aan een foto geven. Het mooie van fotografie is dat een foto soms een verhaal vertelt die iedereen weer anders interpreteert. Verder ga ik kritiek ook niet uit de weg. Het hoeft niet altijd mooi of leuk gevonden te worden. Ik sta open voor ieders mening, zolang er met respect wordt gereageerd.”

Met welke fotograaf zou je wel eens op stap willen?
“Benjamin Hardman is een fotograaf uit IJsland, die daar op de meest waanzinnige plekken komt. Het lijkt mij geweldig om eens met hem mee te gaan en de onbekende spots van IJsland te ontdekken.”

Is er een ultieme foto die je ooit wilt maken?
“Ik zou heel graag met een Husky-slee door het winterse landschap van Lapland willen toeren en dit vastleggen.”
@glennanthonie

@glennanthonie
@glennanthonie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam