Lezing Eddy van Wessel over zijn werk in de frontlinies

0
Eddy van Wessel
Eddy van Wessel © Daniil Russov

Al drie decennia dringt fotograaf Eddy van Wessel door tot het hart van de oorlog; de laatste jaren in Irak, Tsjetsjenië, Syrië en Oekraïne. Hij vertelt op 28 september in Nationaal Monument Kamp Vught aan de hand van foto’s over zijn reizen, het meest recent naar Oekraïne. Van Wessel maakte de gevechten van dichtbij mee. En wat doen de oorlogen persoonlijk met hem? De lezing (20.00 uur) sluit aan op de foto-expositie ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid’ die men vanaf 19.00 uur kan bezoeken.

Van Wessel reisde sinds de inval in 2022 meerdere keren naar Oekraïne. In januari reikte de jury van de Zilveren Camera 2022 hem de eerste prijs uit in de categorie ‘Nieuws en documentair internationaal’ voor zijn serie ‘Ruïnes van de vrijheid’. Hij is de eerste fotograaf die vier maal deze prijs kreeg.Van Wessel begon zijn werk als oorlogsfotograaf in Bosnië in 1985. Altijd werkt hij als freelancer voor (inter-)nationale media. De oorlog in Oekraïne is anders dan de oorlogen die hij in zijn loopbaan meemaakte. “Deze oorlog raakt iedereen. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. (..) Ik kan er ook voor kiezen om een verhaal te vertellen aan de hand van een familie verder weg van het front. Maar daar heb je tijd en een schrijvend journalist voor nodig. Die twee dingen heb ik niet. Dus wil ik me onderdompelen in het conflict”, zei hij in Trouw.

Eddy van Wessel
Een echtpaar zoekt steun bij elkaar in een kliniek nadat een raketaanval hun huis vernietigde © Eddy van Wessel

Nationaal Monument Kamp Vught
De foto-expositie ‘Oekraïne: het pad naar vrijheid’ is te zien tot en met 7 januari en is ontwikkeld door Noorderlicht en Odesa Photo Days. Op 28 september is de expositie vanaf 19.00 uur te bezoeken; de vaste expositie is dan niet geopend. Het herinneringscentrum, gevestigd op een deel van het terrein van voormalig SS-concentratiekamp Vught is geopend van maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur.

Nationaal Monument Kamp Vught
Donderdag 28 september 20.00 uur
Reserveer hier voor de lezing

Lees ook de columns die Eddy van Wessel voor Focus schrijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam