Het Mondriaanhuis – Aan het Gein

0
Oostzijdse molen aan het Gein. © Dannis van der Heiden

Vanaf 15 juni toont het Mondriaanhuis de schoonheid van het landschap rond Het Gein, gezien door de ogen van Piet Mondriaan, Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en Dannis van der Heiden.

Tussen Driemond en Abcoude stroomt het Gein, een riviertje van ongeveer zes kilometer lang. Het meandert door een oer-Hollands landschap van water en weiden, boerderijen en molens. Het is een bijzonder gebied, waar Piet Mondriaan (1872-1944) aan het begin van zijn artistieke loopbaan vaak te vinden was. Regelmatig trok de kunstenaar er met de fiets op uit om aan het Gein te schetsen en schilderen. Het landschap net buiten Amsterdam inspireerde de nog jonge schilder steeds weer om te experimenteren met kleur, lichtval en compositie. Het Gein inspireert ook vandaag de dag schilders en fotografen, die ieder op eigen wijze de natuur en sfeer van dit mooie stukje Nederland vastleggen. De expositie Aan het Gein in het Mondriaanhuis toont deze zomer de schoonheid van de rivier gezien door de ogen van Piet Mondriaan, maar ook door schilders Annemieke Harkema en Anna Khodorovich, en fotograaf Dannis van der Heiden.

Oostzijdse molen aan het Gein. © Dannis van der Heiden

Het polderlandschap rond het Gein nodigt ook uit tot landschapsfotografie die tot de verbeelding spreekt. Zoals het werk van Amersfoorter Dannis van der Heiden. De fotograaf is de afgelopen maanden meermaals richting Abcoude gegaan om de juiste sfeer en kleuren rond het Gein te vangen. Een aantal van zijn foto’s is nu levensgroot te zien in het Mondriaanhuis. Zij brengen het Hollandse landschap in het museum.

Aan het Gein
15 jun t/m 13 okt
Het Mondriaanhuis
Kortegracht 11, Amersfoort

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam