Charlotte Dumas – A Terra

0
Charlotte Dumas
Tom Tom Palermo 2008 40 x 53,5 cm © Charlotte Duma.s courtesy galerie andriesse-eyck

Charlotte Dumas exposeert bij de andriesse eyck galerie in Amsterdam. Tussen 2006 en 2008 portretteerde de fotograaf de zwerfhonden, randagi, van Palermo. Geraakt door hun individuele karakters, fotografeerde Charlotte hen in de oude delen van de stad met Polaroid, digitale en analoge film, waarna ze destijds slechts een klein aantal portretten selecteerde. Toen ze vorig jaar opnieuw door de enorme hoeveelheid beelden ging viel juist de grote variatie aan houdingen en dynamiek ervan op. De nadruk verschoof van het individuele portret naar de beweging in de poses van de honden ten opzichte van elkaar. Dit resulteerde in de publicatie A Terra in samenwerking met Van Zoetendaal publishers (2023). In dit boek is het ritme en beweging tussen de beelden duidelijk aanwezig. Als reactie op het boek is Charlotte Dumas de honden gaan tekenen met aquarel. Deze studies worden in de galerie naast fotografisch werk, gepresenteerd. “Voor mij is het schetsen verwant aan het vinden van je plek, een zoeken. De actie en beweging die in schilderen zit en van het proberen iets vast te leggen, zoals een hond die in het zand krabt, rusteloos, op zoek naar een plekje om te gaan liggen. In het Limburgs is er een mooi woord voor: sjravele.” 

Charlotte Dumas
Entendue 2023 bariet print 39 x 50 cm © Charlotte Dumas, courtesy galerie andriesse-eyck

Naast A terra wordt nieuw werk Entendue getoond, een ingetogen serie op klein formaat met de Aziatische olifant als onderwerp. Deze beelden, gefotografeerd op half kleinbeeld zwart-witfilm, zijn gemaakt in de dierentuinen van Amsterdam, Rotterdam en Kyoto en onderdeel van een breder project in ontwikkeling rondom dit onderwerp waar Charlotte Dumas al geruime tijd mee bezig is. “Een onderzoek naar de verhalen en geschiedenis van de eerste Aziatische olifanten die vanuit hun geboorteland naar plaatsen als Europa en Japan werden overgebracht en mijn eigen herinneringen aan het tekenen van olifanten in de Rotterdamse dierentuin als kind waren hierbij mijn eerste uitgangspunten. Ik richt me ook tot onze relatie met ivoor en de ivoren objecten die zich in museale collecties bevinden en stel me daarbij de vraag hoe, bij wijze van reparatie, er iets te herstellen of terug te geven is aan de dieren van wie het afkomstig is. ”

Charlotte Dumas – A Terra
T/m 29 juni
andriesse eyck galerie
Leliegracht 47, Amsterdam

Op 1 juni gaat Charlotte Dumas in de galerie in gesprek met Thomas Delamarre, directeur van het Maison des arts contemporain George et Claude Pompidou (Cajarc, Frankrijk), waar op 29 juni haar tentoonstelling La compagnie des animaux opent. Aanmelden voor dit gesprek kan hier.

Ook in deze periode in Amsterdam te zien: Janette Beckman – Rebels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam