Fotografie-apps: MakeIt3D

Mark Moed bespreekt één of meerdere fotografie-apps voor smartphone of tablet.

1
Makeit3D
Makeit3D logo

Stereofotografie heeft altijd een kleine maar vaste rol gespeeld in de fotografie. In de tijd van de analoge fotografie werd het stereo- of beter gezegd diepte-effect bereikt door het fotograferen van een scène met een camera met twee objectieven die net als je ogen een paar centimeter uit elkaar waren geplaatst. Het resultaat bekeek je met een speciale stereokijker waardoor je een foto met een behoorlijk realistische dieptewerking zag. In het begin van de eenentwintigste eeuw leek driedimensionale filmbeeld door te breken op televisie en in de bioscoop, met de film Avatar in 2009 als aandachttrekker. Die doorbraak is niet gelukt, misschien was de noodzaak om een speciaal brilletje te dragen nog wel de belangrijkste oorzaak. Toch blijft het een bijzondere ervaring om diepte in een plat beeld, digitaal of analoog, te kunnen zien. In dit artikel kijken we naar apps waarmee je 3D-foto’s met je smartphone kunt maken. 

MakeIt3D 
Als je naar 3D fotografie-apps zoekt krijg je veel panorama-apps voorgeschoteld. Nu zijn de app stores wel vaker vreemd bezig, zelfs als je met de juiste naam naar een bepaalde app zoekt krijg je niet die app maar andere apps te zien. Daarom plaatsen we hier ook altijd het logo van de besproken apps, zodat je zeker weet welke je moet downloaden. Als je de zoekterm ‘anaglyph’ gebruikt vind je meerdere apps waarmee je stereofoto’s kunt maken. Zoals MakeIt3D, een gratis app voor Android en iOS. 
Je kunt de gecombineerde opname nu op verschillende manieren opslaan; in zwart-wit of kleur, de beelden naast elkaar (om ze met een ouderwetse kijker te kunnen bekijken) en als wiggle. Bij de laatstgenoemde wordt de foto als een bewegend gifje opgeslagen. Als je voor kleur of zwart-wit kiest krijg je anaglyphe beelden, waarbij het beeld van de linker opname in rood en de rechter opname in cyaan (blauwgroen) over elkaar heen geprojecteerd worden. Het maken van anaglyphe beelden is niet moeilijk, maar je krijgt wel betere resultaten als je ook een onderwerp in de voorgrond hebt. Uiteraard kun je alleen stationaire onderwerpen mee vastleggen. 

Stereobrillen 
Om diepte te zien moet je de foto met een speciaal brilletje met een rood en een cyaan ‘glas’ bekijken. Je hebt zulke brilletjes in een goedkope kartonnen uitvoering, zelf kocht ik een boek met anaglyphe foto’s en een paar van zulke brilletjes voor anderhalve euro bij de kringloopwinkel. Er zijn ook betere brillen met een degelijker plastic montuur en betere glazen te koop, en sommige modellen passen over je (lees)bril. Voor prijzen vanaf 99 cent vond ik ze onder meer op bol.com en 3dbrilwinkel.nl. 


Aanschaf van een degelijk model is aan te bevelen want als je eenmaal zo’n bril bezit kun je op veel plaatsen genieten van anaglyphe foto- en filmbeelden. Op Flickr kom je verschillende  3D-groepen en -fotografen tegen, zoals Wim Hoppenbrouwers die indrukwekkende anaglyphen maakt. Waarschijnlijk maakt hij ze niet met een smartphone maar met een echte camera, maar daarover later meer. 

MakeIt3D 
Android en IOS 
Gratis

Dit artikel is afkomstig uit Focusmagazine 4 2020. Bekijk het hele magazine hier.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam