PictureThis x Nationaal Archief

0
PictureThis
Jongeren in Otrobanda © Selwyn de Wind

Op 28 mei is er een nieuwe editie van PictureThis, ditmaal in samenwerking met het Nationaal Archief. Aanleiding voor deze avond is de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen. Met ruim 15 miljoen foto’s uit de afgelopen 175 jaar bewaart het Nationaal Archief de grootste fotocollectie van Nederland. Aan de hand van foto’s uit de 19de eeuw t/m de jaren ‘90 van de 20ste eeuw wordt in de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen getoond dat vrouwen in alle tijden en genres als pioniers in de fotografie werkzaam waren. In de tentoonstelling zijn 200 originele foto’s te zien van 43 bekende en minder bekende fotografen zoals Emmy Andriesse, Eve Arnold, Eva Besnyö, Augusta Curiel, Gerda Taro, Alexine Tinne en Catrien Ariëns.

PictureThis
Een impressie van de tentoonstelling bij Nationaal Archief © Tarona

Programma PictureThis 28 mei:
18.30 u Zaal open
19.00 u Start programma 

 • Susanne van der Wolf 
  Susanne van der Wolf is tentoonstellingsmaker en fotohistoricus. Bij het Nationaal Archief vertaalt zij de resultaten van collectieonderzoek naar publieksvriendelijke en toegankelijke tentoonstellingen. Eerder werkte ze o.a. aan de presentatie Opstand & Vrijheid bij het Nationaal Archief, over grote en kleine momenten uit de Nederlandse geschiedenis waarin mensen hun vrijheden bevochten of opeisten.
  Komende editie van PictureThis vertelt ze hoe de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen tot stand gekomen is en waarom deze van belang is. 
PictureThis
Jongeren op de Koningin Emmabrug. Sint Annabaai, Willemstad, Curaçao. © Catrien Ariëns
 • Catrien Ariëns
  Catrien Ariëns (1944) is sinds 1975 werkzaam als fotograaf, haar werk is te zien in de tentoonstelling Pioniers: vrouwen in de fotografie. Ze werkt zowel freelance als in opdracht. Ariëns publiceerde in diverse tijdschriften, fotoboeken en voor campagnes en werkte onder andere in Curaçao en Bangladesh. Sinds 2001 maakt ze ook films, zoals Tambú en We Are Equal. Ariëns probeert in haar werk altijd te observeren en te begrijpen, betrokken te raken bij de mensen en de plaatsen die ze fotografeert. Dit doet ze vanuit een mix van nieuwsgierigheid, verrassing en fascinatie. Haar werk is o.a. opgenomen in de collecties van Stedelijk Museum Amsterdam en het Rijksmuseum.
 • Selwyn de Wind
  Selwyn de Wind is een bekende Curaçaose fotograaf en filmmaker. Na zijn BA aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar hij cum laude afstudeerde in regie/camera/montage, werkt hij zowel op Curaçao als in Nederland. Hij maakte videoclips voor o.a. The Opposites en diverse documentaires en commercials. Zijn werk is deels beïnvloed door de fotografie van Catrien Ariëns. Hoe is dit terug te zien in zijn eigen werk, zowel zijn films als fotografie? Dat en meer is onderwerp van gesprek op 28 mei. 

20.15 u Afsluiting programma met gelegenheid tot napraten.

PictureThis
beeld: Nationaal Archief

Locatie
Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag

tickets PictureThis
Tickets zijn € 10,00 en kun je hier bestellen.
Op vertoon van je ticket kun je – vooraf of na afloop – de tentoonstelling Pioniers – Fotografie door vrouwen bezoeken.

Lees hier het interview met Elwin Hendrikse van het Nationaal Archief uit Focus december 2023.LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam