Kees van de Veen – Twaalf Jaar in Ter Apel

0
Kees van de Veen
Ter Apel © Kees van de Veen

Pictura Groningen exposeert t/m 26 mei foto’s uit Ter Apel van Kees van de Veen. Alle vluchtelingen die in Nederland asiel willen aanvragen, moeten zich melden in Ter Apel. Hier start hun procedure en wordt er gekeken of ze in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Freelance fotograaf Kees van de Veen legt vanaf 2012 met regelmaat de gebeurtenissen rondom het toegangshek bij het asielcomplex vast, met als zwaartepunt de opvangcrisis in de zomer van 2022. Door het gebrek aan opvanglocaties, personeelstekorten en de hoge instroom raakte het aanmeldcentrum dat jaar overvol. Maandenlang moesten er in Ter Apel mensen buiten slapen. 
Kees van de Veen won met een serie over de crisis in Ter Apel in 2023 de eerste prijs bij de Zilveren Camera in de categorie Nationaal Nieuws. In 2021 won hij al de Zilveren Camera met een serie over het overlijden van coronapatiënt Piet Franssen.

Op woensdag 22 mei is er om 20.00 uur een avond in Pictura over de vraag hoe je als fotograaf of verslaggever omgaat met schrijnende maatschappelijke problematiek zoals die in Ter Apel. Moet en kun je afstand houden als je dagelijks met intens menselijk leed wordt geconfronteerd? Neem je het drama mee naar huis? Hoe benader je de overlast? Naast Kees van de Veen schuiven verslaggevers Maaike Borst (Dagblad van het Noorden) en Martijn Klungel (RTV Noord) aan. Het gesprek wordt geleid door journaliste Leonie Sinnema. Entree is 5 euro.

Pictura, Sint Walburgstraat 1, Groningen

Ook in Groningen te zien:
Andres Serrano: America & Trump

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam