Andres Serrano: America & Trump

0
Andres Serrano
Uit de fotoserie America/ (2001-2004): America: Donald Trump (2004) © Andres Serrano. Met toestemming van de kunstenaar en Galerie Nathalie Obadia, Parijs/Brussel/

In 2024 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Forum Groningen toont een expositie werk van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano, met daarin een hoofdrol voor de presidentskandidaat waarop alle ogen gericht zijn: Donald Trump. De expositie bestaat uit een samenstelling van drie werken van Andres Serrano, die voor het eerst samen te zien zijn. Samen vormen ze een reflectie op de Amerikaanse maatschappij en Donald Trump, die na een carrière als ondernemer, vastgoedmagnaat en tv-ster het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleedde en nu opnieuw een gooi doet naar het presidentschap.

Andres Serrano werkte na de aanslag op het World Trade Center in september 2001 meer dan drie jaar aan de fotoserie America (2001-2004) om de ‘vijand’ een gezicht te geven. Het gaat om grote monumentale portretten van onbekende en bekende Amerikanen: van brandweerman tot drugsverslaafde en van Yoko Ono, tot Anna Nicole Smith en Donald Trump. Door de lens van Serrano laten ze ieder op hun eigen wijze het gezicht van Amerika zien. In de expositie in Groningen zijn ruim dertig portretten uit de fotoserie te zien.

Andres Serrano
America: Jewel-Joy Stevens, America’s Little Yankee Miss (2003) © Andres Serrano/Cnap. Collection Lambert (Avignon, Frankrijk/).

De multimedia-installatie The Game: All Things Trump (2018-2024) is een duizelingwekkende collectie van meer dan 1000 Trump-objecten die Andres Serrano vanaf 2018 via veilingen, eBay en mond-tot-mondreclame heeft weten te verzamelen. Van hotel- en casino-souvenirs van het merk Trump, tot sportmemorabilia, het bruidstaartje van Melanie en Trump, gesigneerde tijdschriftcovers en foto’s. Recentelijk is de collectie van The Game aangevuld met Trump’s gouden ‘Geef nooit op’-sneakers. 

De film Insurrection (2022) maakte Andres Serrano als reactie op de gebeurtenissen van 6 januari 2021, toen een protestbijeenkomst tegen de verkiezingsuitslag van november 2020 uitmondde in de bestorming van het Capitool. Hij neemt de kijker in sneltreinvaart mee door de gebeurtenissen van die dag aan de hand van smartphonebeelden, nieuwsfragmenten en filmfragmenten uit de Amerikaanse geschiedenis. De film (75 min) wordt doorlopend in de expositie getoond. 

Andres Serrano – America & Trump
t/m 5 nov
Forum Groningen
Nieuwe Markt 1, Groningen

Ook nu te zien: Het Scheepvaartmuseum: Redders op Zee

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam