Kees van de Veen winnaar Canon Zilveren Camera 2020

Op donderdag 4 februari zijn tijdens een online uitzending de winnaars in de diverse categorieën van de Zilveren Camera 2020 bekend gemaakt met als grote winnaar Kees van de Veen. Ook werd bekend wie de Prijs voor Storytelling en de Paul Peters Fotoprijs hebben gewonnen. De NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar was al eerder bekend gemaakt.

0
1e Prijs – Nieuws Nationaal serie – Kees van de Veen – De met corona besmette Piet Franssen uit het Limburgse Tegelen ligt op de covid afdeling van de intensive care in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Op 16 april 2020 overlijdt hij op 73-jarige leeftijd. Foto: © Kees van de Veen

De Canon Zilveren Camera 2020 gaat dit jaar naar fotograaf Kees van de Veen. In meerderheid van stemmen koos de jury dit jaar voor de reportage die Kees van de Veen in maart en april tijdens de eerste corona-golf maakte op de intensive care in Assen. Hij volgde Piet Franssen uit Tegelen, Noord-Limburg, die daar opgenomen werd met een besmetting met het coronavirus. Op 16 april nadat dochter Monique en zoon Martin afscheid konden nemen op de IC, stierf Piet Franssen, 73 jaar oud.

Uit het juryrapport: Hier ging het afgelopen jaar om: te vroeg afscheid nemen van geliefden. Fotograaf Kees van de Veen heeft dit integer en intiem gefotografeerd. Het is een mooie, veel omvattende serie waarvan de beelden over jaren nog op ons netvlies staan. Vooral het beeld waarbij de dochter vlak voor het sterven van haar vader een telefoon bij haar vaders oor houdt met aan de andere kant van de lijn zijn kleinzoon, maakte diepe indruk op de jury. Het verdriet dat we kennen uit de wekelijkse cijfers is hier persoonlijk gemaakt. Dit jaar gaat de Canon Zilveren Camera naar een fotograaf die 12 jaar geleden de Canonprijs voor jong talent won: fotograaf Kees van de Veen.

www.zilverencamera.nl

Canon Zilveren Camera 2020
Piet Franssen op de IC afdeling. Wilhemina Ziekenhuis, Assen, 16 april. Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
Canon Zilveren Camera 2020
Volgens de artsen zou een herstel gepaard gaan met grote schade aan zijn longen, zouden zijn voeten en onderbeen geamputeerd moeten worden wegens zuurstoftekort, evenals een duim en wijsvinger. Assen, 10 april. Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
Canon Zilveren Camera 2020
Zoon Martin en dochter Monique nemen afscheid van hun vader en troosten elkaar op de gang van de IC, Assen, 16 april. Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
Dochter Monique houdt een telefoon met zijn kleinzoon aan de lijn aan het oor van haar vader.
Hij was niet bij kennis, maar volgens de artsen ‘deden zijn oren het nog’. Assen, 16 april. Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
Piet Franssen kort na zijn overlijden. Assen, 16 april Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
Piet Franssen kort na zijn overlijden. Assen, 16 april Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
Verplegers dekken de overledene toe en pakken hem in een speciale hoes voor patiënten die aan de
gevolgen van een coronabesmetting zijn overleden. Assen, 16 april. Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
Canon Zilveren Camera 2020
Zes weken voor de uitvaart van Piet Franssen had de familie afscheid genomen van hun moeder in
hetzelfde crematorium. Venlo, 21 april. Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad
De uitvaartdienst in Venlo. 21 april. Foto: Kees van de Veen/ NRC Handelsblad

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam