Eddo Hartmann winnaar categorie Landschapsfotografie SWPA 2024

0
Eddo Hartmann
Een dosimetrist meet straling op de zuidelijke rand van het Shagan-meer. Uit: The Sacrifice Zone © Eddo Hartmann, Netherlands, Winner, Professional competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2024

Eddo Hartmann won afgelopen week met The Sacrifice Zone de categorie Landschapsfotografie in de Professionele Competitie van de Sony World Photography Awards. Met deze serie staat hij ook op de shortlist van de Documentaire categorie binnen deze competitie

Eddo Hartmann verkent in The Sacrifice Zone een afgelegen gebied in Kazachstan dat bekend staat als ‘De Polygoon’ en waar ooit de belangrijkste kernproefinstallaties van de Sovjet-Unie stonden. Tussen 1949 en 1989 vonden hier meer dan 450 kernproeven plaats, waarbij nauwelijks rekening werd gehouden met de gevolgen voor de lokale bevolking en het milieu. De volledige impact van de blootstelling aan straling werd jarenlang verborgen gehouden door de Sovjetautoriteiten en werd pas duidelijk nadat de testlocatie in het begin van de jaren 1990 werd gesloten. De locatie is nog steeds zwaar besmet en is alleen toegankelijk in beschermende kleding. De foto’s in deze serie zijn gemaakt met een infraroodcamera, die een hint geeft naar de dreiging die er is.

Eddo Hartmann
Een infraroodopname van de overblijfselen van een observatietoren op Opytnoe Pole. Dit was de eerste testlocatie op de Semipalatinsk Test Site, een grootschalige faciliteit die tussen 1949 en 1962 werd gebruikt voor atmosferische kernproeven. Uit: The Sacrifice Zone © Eddo Hartmann, Netherlands, Winner, Professional competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2024

Even onzichtbaar voor het menselijk oog: de straling van de kernexplosies. Lokale wetenschappers maken gebruik van infraroodtechnologie om de huidige toestand van besmette locaties te beoordelen. Groene vegetatie reflecteert een aanzienlijke hoeveelheid infrarood licht, waardoor een genuanceerde analyse van de gezondheid van het milieu mogelijk is. De verschillende reflectietinten geven waardevolle inzichten in de algemene toxiciteit van dit bestraalde landschap. Met name gebladerte komt naar voren als het grootste probleem op deze locaties vanwege de absorptie van stralingsdeeltjes uit diepere bodemlagen, waardoor het een brandpunt wordt van potentiële gevaren voor het milieu.

Op 18 april maakte de World Photography Organisation, tijdens een speciale galaceremonie in Londen, alle winnaars van de Sony World Photography Awards 2024 bekend. Dit jaar is Juliette Pavy (Frankrijk) benoemd tot Fotograaf van het Jaar voor haar serie SpiralkampagnenForced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women. De winnende foto’s, finalisten en shortlistfoto’s zijn nog tot 6 mei te zien bij de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling in Somerset House, Londen. Online zijn de beelden hier te bekijken.

The Sacrifice Zone was onlangs te zien in Huis Marseille, Amsterdam. De beelden van Eddo Hartmann zijn ook verzameld in het gelijknamige boek (Hannibal Books).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam