Juliette Pavy grote winnaar SWPA 2024!

0
In 2019 vertelde Naja Lyberth, een psychologe in Nuuk, haar persoonlijke verhaal aan een lokale krant. Na onthullingen over het bestaan van een Deens beleid van gedwongen anticonceptie, richtte ze een Facebookgroep op die andere slachtoffers samenbracht: "We hebben het recht om ons lichaam te bezitten, en het is ons mensenrecht om kinderen te krijgen. Spiralkampagnen © Juliette Pavy, France, Photographer of the Year, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2024

Op 18 april maakte de World Photography Organisation, tijdens een speciale galaceremonie in Londen, de winnaars van de Sony World Photography Awards 2024 bekend. Dit jaar is Juliette Pavy (Frankrijk) benoemd tot Fotograaf van het Jaar voor haar indrukwekkende serie SpiralkampagnenForced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women.

Tussen 1966 en 1975 waren Inuit-vrouwen op Groenland het slachtoffer van een onvrijwillig geboortebeperkingsprogramma dat bekend staat als de Spiralkampagnen (spiraalcampagne). Onder leiding van de Deense autoriteiten werden bijna 4.500 intra-uteriene apparaten (‘spiraaltjes’) geïmplanteerd bij Inuit-vrouwen en -meisjes, sommigen nog zo jong als 12. Velen van hen zeggen dat de procedure zonder hun toestemming werd uitgevoerd. Deze campagne werd voor het eerst onthuld door een Deense podcast in het voorjaar van 2022, en documenten bewijzen nu dat de autoriteiten het beleid uitvoerden om de bevolkingsgroei van de Inuit te verminderen. Er is nu een officieel onderzoek geopend dat eind 2024 moet zijn afgerond.

Juliette Pavy
Een röntgenfoto van een spiraalt gebruikt tijdens de Groenlandse gedwongen anticonceptiecampagne (Spiralkampagnen) van 1966 tot 1975. Deze spiraaltjes waren veel te groot en ongeschikt voor het lichaam van jonge tienermeisjes, waarvan de jongste nog maar 12 jaar oud was op het moment van inbrengen. Naast de pijn en het bloeden veroorzaakten deze ‘spiralen’ soms ernstige infecties die sommige slachtoffers permanent onvruchtbaar hebben gemaakt.
Spiralkampagnen © Juliette Pavy, France, Photographer of the Year, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2024

Door het perspectief van de slachtoffers op de voorgrond te plaatsen, reflecteert Juliette Pavy op een verhalende wijze op het collectieve trauma dat deze gemeenschap heeft ervaren. Deze serie maakt gebruik van verschillende fotografische formats; van situatie opnamen van de stad Nuuk en haar klinische ruimten tot röntgenfoto’s en archieffoto’s van de betrokken jonge vrouwen, naast recente portretten van slachtoffers en van artsen die tijdens en na het programma in Groenland werkten, tot het Deense parlementslid dat onderzoek doet naar de Spiralkampagnen in het heden.

Juliette Pavy
Archieffoto van Anne Lise Albrectsen als tiener. Op 15-jarige leeftijd liet ze een spiraal implanteren, zonder enige uitleg. Ze zei toen: “Ik moet hier met mijn ouders over praten”, maar die zeiden: “Nee, het is goed, we doen het gewoon voor je”.
Spiralkampagnen © Juliette Pavy, France, Photographer of the Year, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2024

Juliette Pavy werd gekozen uit de 10 categoriewinnaars van de professionele competitie. Liam Man (Engeland) werd Open fotograaf van het Jaar 2024,  Kayin Luys (België) van LUCA School of Arts Sint Lukas Brussel werd Student Fotograaf van het Jaar en Daniel Murray (Engeland, 15 jaar) werd verkozen tot Jeugdfotograaf van het Jaar. Sebastião Salgado ontving de Outstanding Contribution to Photography Award. 

Juliette Pavy
Nuuk, de hoofdstad van Groenland, ligt aan de westkust en heeft ongeveer 19.000 inwoners. Naja Lyberth, een van de inwoners, was een van de eerste vrouwen die openlijk vertelde over de gedwongen anticonceptie die ze als tiener onderging.
Spiralkampagnen © Juliette Pavy, France, Photographer of the Year, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2024

Er zijn dit jaar ook Nederlandse en Belgische fotografen erkend in de Sony World Photography Awards competities. Zo is Eddo Hartmann (Nederland) benoemd tot winnaar van de Landschapsfotografie categorie van de Professionele Competitie voor zijn serie The Sacrifice Zone en staat hij op de shortlist van de Documentaire categorie binnen deze competitieHendrik J. Hunter (Nederland)staat op de shortlist van de Landschapsfotografie categorie van de Professionele Competitie. Jasper Doest (Nederland) staat op de 3e plaats van de categorie Wildlife & Nature van de Professionele Competitie. Kayin Luys (België) is uitgeroepen tot Student Fotograaf van het Jaar. Rob Blanken (Nederland) is Winnaar van de Creative categorie van de Open Competitie. Sarah Wouters, (Nederland) staat op de shortlist van de categorie Beweging van de Open Competitie. Sonia De Wit (België) staat op de shortlist van de Street photography categorie van de Open Competitie. En tot slot staat Kas Christiaens (België) op de shortlist van de Jeugd Competitie.

De winnende foto’s, finalisten en shortlistfoto’s zijn nog tot 6 mei te zien bij de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling in Somerset House, Londen. Online zijn de beelden hier te bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam