Sebastião Salgado wint de Outstanding Contribution To Photography Award 2024

0
Sebastião Salgado
De strijd tegen brandende oliebronnen, Koeweitse olievelden, Koeweit, 1991. © Sebastião Salgado

De Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado is de winnaar van de Outstanding Contribution To Photography Award bij de Sony World Photography Awards 2024. Salgado is een van de meest bekwame en wereldwijd gevierde fotografen van dit moment en heeft internationale faam verworven met zijn opmerkelijke zwart-wit composities, die hij in zijn carrière van meer dan 50 jaar heeft vastgelegd.

Het werk van Sebastião Salgado (1944) varieert tussen aangrijpende portretten van inheemse gemeenschappen en industriële arbeiders, tot overzichten van migratie en opvallende panorama’s van de natuurlijke wereld. Zijn fotografie stijl is diep geworteld in zijn erfgoed: zijn jeugd op het platteland van Brazilië, omringd door de natuur en de open hemel. In de jaren 1980 en 1990 reisde Sebastião Salgado de wereld rond om zijn projecten uit te voeren en produceerde hij een aantal veelgeprezen series. Een aantal van deze beelden zullen te zien zijn in Somerset House als onderdeel van de Sony World Photography Awards 2024 tentoonstelling, waaronder Gold (1986) en Workers (1993). Gold (1986) documenteert de barre omstandigheden op de steile kliffen van de goudmijn Serra Pelada in Noord-Brazilië, en Workers (1993) onderzoekt de uitdagingen en eisen van zware handenarbeid in de olie-, bouw-, landbouw- en mijnindustrie. Ook zijn er foto’s te zien uit de serie Exodus (2000), een langlopend project over de wereldwijde verplaatsing van mensen in een context van economische migratie en gedwongen verplaatsing.

Sebastião Salgado
In dekens gehuld om de koude ochtendwind buiten te houden, wachten vluchtelingen buiten het kamp Korem. Ethiopië, 1984. © Sebastião Salgado

Nadat hij halverwege de jaren 90 getuige was van de gruwelijkheden van het conflict in Congo en Rwanda, keerde Salgado zich een tijd lang van de fotografie af om zich op ecologisch werk te richten. Toch begon hij weer te fotograferen en creëerde twee grote oeuvres, Genesis (2011) en Amazônia (2019), die ook in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Genesis (2011) verkent afgelegen en opmerkelijke uithoeken van de planeet waar wilde dieren en mensen harmonieus samenleven, terwijl Amazônia (2019) het Braziliaanse Amazonewoud en de inheemse gemeenschappen die er wonen in beeld brengt, de schoonheid ervan belicht en tegelijkertijd licht werpt op de bedreigingen waarmee het wordt geconfronteerd.

De Sony World Photography Awards worden geproduceerd door de World Photography Organisation. De Awards, die nu voor de 17e keer worden uitgereikt, zijn een wereldwijde stem voor fotografie en bieden een vitaal inzicht in de hedendaagse fotografie. Jaarlijks worden ook ’s werelds meest invloedrijke kunstenaars die in het medium werken, één persoon of groep mensen die een belangrijke impact hebben gehad op het fotografie medium, geëerd door middel van de Outstanding Contribution to Photography award. Eerdere winnaars zijn onder meer William Klein (2012), William Eggleston (2013), Elliott Erwitt (2015), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Graciela Iturbide (2021), Edward Burtynsky (2022) en Rinko Kawauchi (2023).

Sebastião Salgado
Sebastião Salgado 2019. © Renato Amoroso

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam