Mounir Raji — Dreamland

0
Mounir Raji
Cover Boy, 2017 © Mounir Raji

Vanaf 20 april is bij Galerie Caroline O’Breen de solotentoonstelling Dreamland te zien. Gedurende een periode van vijf jaar (2017-2022) bracht Mounir Raji een groot deel van zijn tijd door met reizen door Marokko in gebieden die zelden door toeristen worden bezocht. Het resultaat van dit onderzoek is het kunstenaarsboek Dreamland – een diep persoonlijk verhaal ontsproten uit Raji’s indrukken van zijn moederland. De tentoonstelling bevat archiefvideo’s uit zijn familiearchief, die het gevoel van een persoonlijke interpretatie van het verleden versterken. 

Gefascineerd door het dagelijks leven en door het fotograferen van zowel zijn familie als vreemden, creëert Mounir Raji een nostalgisch beeld van Marokko dat doet denken aan zijn jeugd. Het werk is enerzijds een idealisering en anderzijds een inkijk in het alledaagse. De levendige kleuren van landschappen, het zachte gebruik van licht en de omarming van de felle zon doen denken aan een droomwereld of een idyllische herinnering. Maar temidden van deze droomachtige beelden legt Raji de essentie vast van het gewone straatleven, het stadslandschap midden in de woestijn en de omringende natuur. Door idealisering en alledaagse momenten naast elkaar te zetten, wordt Dreamland een verkenning van dit dubbele perspectief. Samen met de video’s uit Raji’s familiearchief is Dreamland een authentiek, poëtisch en persoonlijk document van het verleden. In hoeverre begint het thuisland te lijken op een ideale wereld? Voor Mounir gaat dit project over het gevoel van warmte en veiligheid dat je ervaart bij hereniging met familie, maar ook over gevoelens van vertrouwen, vrijheid en hoop.

Mounir Raji
Car & Palmtrees, 2019 © Mounir Raji

Mounir Raji (1984; NL) is een Nederlands-Marokkaanse fotograaf, beeldmaker en onderzoeker. Zijn werk wordt getekend door een natuurlijk gevoel van warmte en rust en gekenmerkt door onderwerpen die vaak een diverse wereld laten zien. In 2023 had Raji een uitgebreide solotentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam: Perfect Day. Mounir Raji Photographs Tourism, in opdracht van het museum. In 2024 zal hij deel uitmaken van BredaPhoto Festival. Raji is ook een veelgevraagd commercieel fotograaf met opdrachtgevers als Adidas, Atelier Munro, Daily Paper, G-Star, GQ Middle East, Nike, VanMoof en Vogue.

Mounir Raji – Dreamland
20 april t/m 25 mei
Caroline O’Breen 
Hazenstraat 54, Amsterdam 

Lees hier het interview met Mounir Raji uit Focus oktober 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam