Topaz Labs Denoise AI: ruis en ruisonderdrukking

In elk bewerkingsprogramma zit de optie om ruis te onderdrukken, maar het onderdrukken van ruis gaat in principe altijd samen met een vermindering van de scherpte. Het is voor software op een gegeven moment - bij extreem hoge gevoeligheden - niet meer mogelijk om verschil te zien tussen ruis en kleine details. Naar eigen zeggen kan Denoise AI van software-ontwikkelaar Topaz beter onderscheid maken tussen ruis en details omdat er gebruik is gemaakt van kunstmatige intelligentie.

0
Topaz Labs

De grens waar een hogere ISO-waarde moet worden afgewogen tegen de hoeveelheid ruis, ligt tegenwoordig zo hoog dat het nog maar zelden een probleem zal zijn. Tenzij je echt allergisch bent voor ruis. Het lijkt er soms op dat de techniek om echt met ruis af te rekenen pas ontwikkeld is toen het ruisprobleem steeds minder belangrijk is geworden.

Kunstmatige intelligentie

Via eindeloos veel voorbeeldfoto’s heeft Topaz tijdens de ontwikkeling geleerd om dat onderscheid te maken. Raw-bestanden kunnen niet verwerkt worden, maar jpeg (en tiff) wel. De berekeningen die worden uitgevoerd om de ruis te verwijderen zijn behoorlijk intensief, echt snel gaat het allemaal niet. Er zijn drie instellingen, wat naam en werking betreft overeenkomend met wat je in de meeste software aantreft. Namelijk de hoeveelheid ruisonderdrukking, het verhogen van de scherpte en het behoud van details. Het kiezen voor meer behoud van details brengt de ruis ook weer een beetje terug.

Topaz Labs

Beperkingen

Het elimineren van ruis werkt in principe uitstekend, maar er zijn soms beeldpartijen die minder goed lukken. Vooral heel donkere gedeeltes bevatten kennelijk te weinig informatie voor de berekeningen of beeldherkenning waardoor er veel ruis is. Soms lijkt het zelfs meer dan het origineel! Lelijk is dat dan vooral wanneer direkt daarnaast de foto helemaal vrij van ruis is. Ook randen van fijne details blijven soms wat wollig, want er blijft ook bij dit programma een relatie tussen ruisverwijdering en scherpte.

Voorbeelden

Maar de resultaten zijn wel bijzonder op de gedeeltes van de foto die goed ruisvrij worden gemaakt. Luchten bijvoorbeeld worden heel mooi behandeld, maar daar is natuurlijk ook geen detail. Je kunt het programma zelf 30 dagen gratis uitproberen. De voorbeelden zijn op basis van een opname uit 2006 met één van de eerste exemplaren van de Leica M8 op ISO 2.500. Ruis was toen heel gewoon, maar het programma Denoise AI haalt er een groot gedeelte van weg zonder de scherpte echt aan te tasten, behalve op sommige plekken.

https://topazlabs.com
Topaz Labs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam