Ellen Kooi – Finity

0
Ellen Kooi
Marrum – dobbe © Ellen Kooi

In TORCH is binnenkort een tentoonstelling met nieuw werk van Ellen Kooi te zien. Haar cinematische beelden vormen een moderne variant op het klassieke thema ‘figuur in landschap’, waarbij ze de fascinerende verbinding tussen mensen en hun natuurlijke omgeving onderzoekt. Terwijl Ellen de aandacht blijft vestigen op de schoonheid en diversiteit van het Nederlandse platteland, is de sfeer in haar nieuwe werken grimmiger dan voorheen. De kunstenaar confronteert ons met het feit dat alles eindig is. Niet alleen zullen deze modellen hun jeugd en schoonheid verliezen en zullen de seizoenen voorbijgaan, maar door de manier waarop we met onze planeet omgaan, zal het milieu onomkeerbaar veranderen.

De foto’s verwijzen naar verschillende periodes uit de kunstgeschiedenis: de Nederlandse 17eeuwse schilderkunst is te herkennen in de typisch dramatische luchten, en de nietigheid van de mens in relatie tot de natuur doet denken aan de Duitse Romantiek van de 18e eeuw. Ellen Kooi gebruikt bewust vrouwelijke hoofdrolspelers in haar scènes die zorgvuldig zijn gecomponeerd en belicht, maar ook zeer persoonlijk zijn. Soms zijn de modellen zo gepositioneerd dat ze één worden met het landschap, terwijl anderen poseren om wrijving met de omgeving te veroorzaken. Een mens kan onbeduidend en kwetsbaar zijn tegenover de overweldigende natuur, maar de mensheid heeft samen de macht om deze te vernietigen of te behouden. De kunstwerken van Ellen Kooi zijn een oproep om opnieuw verbinding te maken met onze omgeving.

Ellen Kooi – Finity
20 april t/m 25 mei
TORCH, Lauriergracht 94, Amsterdam

Ook nu te zien in Amsterdam: Astrid Verhoef – Human//Nature

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam