EISA Maestro Photo Contest 2018 – de nationale winnaars

De drie beste inzendingen uit de eerste, nationale ronde van de EISA Maestro Photo Contest 2018 zijn bekend. De winnaars stellen zich voor en vertellen over hun serie.

0
EISA Maestro Photo Contest 2018
1. © Martijn van Steenbergen

De EISA Maestro Photo Contest wordt elk jaar georganiseerd door de EISA (European Imaging and Sound Association). Deze organisatie bestaat uit vertegenwoordigers van tientallen toonaangevende Europese tijdschriften/ websites op het gebied van fotografie, video, audio & home theater, mobiele apparaten en auto-elektronica. De EISA Maestro Photo Contest begon tien jaar geleden op initiatief van Focus en is op Europees niveau een groot succes aan het worden.

Eisa Maestro Photo Contest 2018

Deelnemers moesten dit jaar een set van vijf tot acht foto’s inzenden met als thema Nature. Aan de redactie van Focus de moeilijke taak de drie Nederlandse winnaars te kiezen. De eerste prijs (€ 250,-) is gewonnen door Martijn van Steenbergen, met zijn prachtige landschappen waarin lichtval de hoofdrol speelt. Tweede werd de dierenserie van Ruurd Visser (€ 150,-) en de abstracte serie van Jos Jansen kreeg de derde plaats (€ 100,-). Martijn van Steenbergen dingt met de overige eersteprijswinnaars uit de 15 deelnemende EISA-landen mee bij de finale jurering tijdens de Algemene Vergadering van de EISA, die in juni plaatsvindt. De drie uiteindelijke winnaars worden vervolgens op 31 augustus bekendgemaakt op het EISA Awards Gala in Berlijn. De nationale Maestro-winnaars zullen eind juni ook worden vermeld op Facebook voor de EISA Public’s Choice. Alle winnaars worden bekend gemaakt in het septembernummer van Focus.
www.eisa.eu

1e prijs nationaal: Martijn van Steenbergen:
Sinds tweeënhalf jaar is Martijn als hobby bezig met het fotograferen van Hollandse landschappen en natuur. Hij vindt het geweldig om ’s morgens vroeg op te staan om de rust in de natuur op te zoeken en dit vast te leggen.

EISA Maestro Photo Contest 2018
2. © Martijn van Steenbergen
EISA Maestro Photo Contest 2018
3. © Martijn van Steenbergen

“De foto’s zijn allemaal in Nederland gemaakt. Foto 1 en 4 zijn gemaakt in de winterperiode, foto 1 bij zonsopkomst en foto 4 bij zonsondergang in veenlandschap het Wierdense Veld. Foto 2 en 6 zijn in ochtend gemaakt in natuurgebied het Rechterense Veld, één van mijn favoriete plekken om te fotograferen. Volgens mij is dit gebied vrijwel onbekend voor fotografen want ik kom ze nooit tegen.
Foto 3 is genomen in de nazomer tijdens een mistige zonsopkomst in Nationaal park Veluwezoom. Ook een prachtig gebied om na de bloeiperiode van de heide te fotograferen. Foto 5 is een uitzicht op de Noordzee tijdens zonsondergang in de kop van Texel nabij de vuurtoren.

EISA Maestro Photo Contest 2018
5. © Martijn van Steenbergen

Ik fotografeer met een Canon Eos 6D en gebruik een statief om een zo’n scherp mogelijk foto te maken. Een waterpasje op de flitsschoen zorgt ervoor dat de horizon horizontaal blijft. Met grijsverloopfilters beperk ik het dynamisch bereik van een foto zo dat zowel de lucht als het landschap goed belicht worden op de foto. En een polarisatie filter elimineert reflectie van bladeren of gras.

EISA Maestro Photo Contest 2018
6. © Martijn van Steenbergen

Met deze serie foto’s wil ik mensen laten zien dat je geen duizenden kilometers hoeft te reizen om mooie natuur te kunnen beleven en te fotograferen.”
www.martijnvansteenbergen.com

 

2e prijs nationaal: Ruurd Visser
Ruurd Visser en zijn gezin wonen in een groot huis samen met 8 verstandelijk gehandicapten waar zij 24 uur per dag voor zorgen. Een paar jaar geleden is hij als ontspanning begonnen met fotografie. Ruurd fotografeert voornamelijk in de natuur, en dan speciaal vlinders en libellen.

EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser

“Deze foto’s zijn allemaal in de vroegte gemaakt, bijna allemaal in de buurt van Leersum. Ik ga heel vroeg, tegen vier uur, al op pad om de diertjes te spotten. Ik wacht tot de zon opkomt en het licht goed is.

EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Ruurd Visser

Op dit tijdstip krijg je mooie, zachte kleuren. Soms ben je een foto aan het maken en zie je opeens in je ooghoeken een ander diertje zitten. Zoals de foto van de kikker, dat was echt een meevaller. Ik heb nooit zo veel apparatuur bij mij.Deze foto’s zijn allemaal gemaakt met mijn Nikon D800 en een Nikon 105mm macrolens. Ik schiet in RAW, maar zet de beelden om naar jpg. Bewerken doe ik bijna niet, ik snijd de foto’s soms alleen iets bij voor een betere compositie.”
https://www.facebook.com/ruurd.visser.5

 

3e prijs nationaal: Jos Jansen
Jos Jansen uit Boekel, Noord Brabant, is al jaren een verwoed amateurfotograaf. Hij is lid van Fotoclub Veghel en fotogroep Focus Boekel en won al meerdere prijzen. Jos maakt veel natuurfoto’s, maar doet daarnaast ook straat-, architectuur- en portretfotografie en abstracte fotografie en in het buitenland bergfotografie.

EISA Maestro Photo Contest 2018
© Jos Jansen
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Jos Jansen

Hij werkt graag seriematig en maakt ook audiovisuele series, die hij ondermeer vertoont op de jaarlijkse clubexposities. “Deze foto’s zijn gemaakt met een Canon EOS 60 D en een Sigma 18-250mm lens in het Dommeldal te St Oedenrode.

EISA Maestro Photo Contest 2018
© Jos Jansen
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Jos Jansen
EISA Maestro Photo Contest 2018
© Jos Jansen

De serie is gefotografeerd tegen de achtergrond van een korenveld. Klaprozen zijn natuurlijk al veel gefotografeerd, maar ik wilde er een abstracte serie van maken. Ik fotografeerde in RAW met achteraf een RAW bewerking en verder een bewerking in Photoshop.”
http://josjansen-fotografie.simplesite.com/

lees ook: https://focusmagazine.nl/2018/06/20/european-imaging-and-sound-association/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam