CODA: Inside the outside

0
CODA
Paartje lepelaars met jongen op het nest, Naardermeer, 26 mei 1905, © Richard Tepe, collectie Nederlands Fotomuseum

17 kunstenaars onderzoeken in CODA de relatie tussen mens en natuur door de lens van de camera. Inside the outside heeft zijn oorsprong in het werk van Richard Tepe (1864-1952), een van de eerste natuurfotografen in Nederland en met werk vertegenwoordigd in de collectie van CODA Archief. Door zijn werk aan het begin van de twintigste eeuw, was er voor het eerst aandacht voor natuurbescherming in Nederland. De analoge foto’s van Tepe worden omringd door het werk van hedendaagse kunstenaars die de schoonheid en kracht van de natuur tonen en onze omgang met en verhouding tot de natuur onderzoeken, bevragen en bekritiseren. Zij delen Tepes liefde voor de natuur, hun vakmanschap en de durf te experimenteren.

CODA
Uit de serie The Alphabet of Lost Order, 2019, polaroid, acrylverf, © Lex ter Braak, courtesy dudokdegroot

Maar hun perspectief op de natuur en de uitvoering van het werk zijn wezenlijk anders. Niet alleen door een sterk veranderend landschap waarin de invloed van de mens steeds vaker centraal staat, maar ook door digitalisering en technische ontwikkelingen in de fotografie. Inside the outside toont analoge en digitale fotografie, foto-installaties, projecties, dia-films, polaroids, animaties en een stop-motionfilm. Met onder meer: Elspeth Diederix, Alexandra Hunts, Jan Robert Leegte, Lex ter Braak en Erwin Olaf. In opdracht van CODA richtte Ellen Kooi haar camera op de natuur ten westen van Apeldoorn. In de tentoonstelling is haar nieuwe fotoserie te zien, gemaakt in de geest van Richard Tepe.

Inside the outside – Pioneers in lens-based media
t/m 25 sep
CODA
Vosselmanstraat 299, Apeldoorn
Coda-apeldoorn.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam