Karel Zwaneveld: overzichtstentoonstelling

0
Karel Zwaneveld
14 maart 1978. Bevrijding Provinciehuis Assen. Griffier Postema vliegt zijn vrouw in de armen © Karel Zwaneveld

In april is er een overzichtsexpositie van Karel Zwaneveld (1949-2021) te zien in Fotogalerie Lichtzone. De Groningse fotograaf leerde het vak bij zijn oom in Bedum, die trouwreportages maakte. Later ging hij naar de Fotovakschool in Den Haag. Via de Drents-Groningse Pers kwam hij in de fotojournalistiek terecht.

Karel Zwaneveld
25 juli 1977 Assen. Rouwende Molukse vrouwen bij de begrafenis van de treinkapers die bij de bevrijding van de trein bij de Punt zijn omgekomen. © Karel Zwaneveld

Karel Zwaneveld was een veelzijdig fotograaf die zowel in het theater als in de sport de weg wist. Hij maakte jarenlang foto’s voor onder andere de voorloper(s) van het Dagblad van het Noorden, maar ook voor het ANP en voor landelijke en regionale dagbladen. Hij fotografeerde voetbalwedstrijden, motorraces en schaatstoernooien, inclusief de Olympische Winterspelen. In 1976 won Zwaneveld de Zilveren Camera met zijn foto van de afloop van de Molukse bezetting van het Provinciehuis in Assen.

3 t/m 28 april,
Fotogalerie Lichtzone
Oude Kijk in ’t Jatstraat 36, Groningen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam