Ute en Werner Mahler: Voorbij de grenzen van de DDR

Ute Mahler (1949) en Werner Mahler (1950) groeiden op in de voormalige Duitse Democatische Republiek (DDR, 1949-1990) en waren sleutelfiguren in de Oost-Duitse fotowereld. Ze delen een humanistische visie op de wereld die kenmerkend is voor zowel hun afzonderlijke als gezamenlijke intensieve fotoprojecten. Het Fotomuseum Den Haag toont nu een overzichtstentoonstelling.

0
Ute en Werner Mahler
Zusammenleben, 1972-1986 © Ute Mahler

Het Duitse fotografenechtpaar Ute en Werner Mahler kijkt naar het leven van de mens. Niet naar de wereldsterren, niet naar glamoureuze of dramatische momenten in het menselijk leven, maar ze observeren de gewone mens die zijn leven lijdt in slaperige voorsteden en vergeten volksbuurten. Juist door de lens van de Mahlers wordt deze persoon, dit leven, bijzonder. Ute en Werner kennen elkaar sinds hun middelbareschooltijd en studeerden in de jaren 70 beiden fotografie aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Ute begint in 1974 haar carrière als freelance modefotograaf voor het magazine Sibylle. Werner start als freelance reclame- en modefotograaf voor Sibylle en Für Dich. Na de val van de muur richten Ute Mahler en Werner Mahler samen met enkele andere fotografen het succesvolle fotoagentschap Ostkreuz op en staan daarmee aan de wieg van de Ostkreuzschule, een van de belangrijkste fotovakscholen in Duitsland.

Ute en Werner Mahler
Birna, Reykjavik, 2009. Uit de serie Monalisen der Vorstädt, © Ute Mahler, Werner Mahler

Gezamenlijke projecten
Dertig jaar lang werken beide fotografen aan hun afzonderlijke oeuvres. Hun eerste ‘officiële’ gezamenlijke project is getiteld Monalisen der Vorstädte (2009-2011), een portretreeks van jonge vrouwen in verschillende Europese voorsteden. Daarop volgt een project over de sporen van de Duitse tweedeling genaamd Wo die Welt zu Ende war (2010-2012) en de serie Die seltsamen Tage (2010-2014), over het ontdekken van het onverwachte op bekende plekken.Hun meest recente, gezamenlijke fotoserie Kleinstadt (2015-2018) brengt het leven in de Duitse provinciesteden in beeld. Dit omvangrijke documentaire fotoproject kan gezien worden als een samenvatting van hun afzonderlijke oeuvres en een voorlopig hoogtepunt in hun veelomvattende carrière.

Ute en Werner Mahler
Kleinstadt, 2019 © Ute Mahler & Werner Mahler

Overzichtstentoonstelling
Het Fotomuseum Den Haag toont een selectie van bijna vijftig jaar werk van het duo, van hun eerste solowerken in Duitsland ten tijde van de DDR tot hun meer recente gezamenlijk vervaardigde series. Naast maatschappijkritische reportages zijn ook portretten en landschappen te zien; waaronder de portretten die Ute maakte van Nina Hagen en Angela Merkel. Sommige werken zijn in opdracht gemaakt, andere zijn ongepubliceerd gebleven of in eigen beheer uitgevoerd. De nieuwste serie Kleinstadt wordt prominent getoond.

Ute en Werner Mahler – Voorbij de grenzen van de DDR
t/m 22 sept
Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43, Den Haag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam