Sakir Khader winnaar van de Zilveren Camera 2023!

0
Sakir Khader
Het leven op de West Bank voor 7 oktober © Sakir Khader

Sakir Khader wint de prijs met de serie Het leven op de West Bank voor 7 oktober. De Westelijke Jordaanoever staat gedurende heel 2023 onder hoogspanning. Generaties Palestijnen leven in het vluchtelingenkamp Jenin, dromend van een terugkeer naar hun oorspronkelijke regio. Volgens de jury zijn het stuk voor stuk sterke beelden, die je bijblijven en je raken. “De serie valt op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact”.

Sakir Khader (Vlaardingen, 1990) is een Palestijns-Nederlandse documentairefotograaf en filmmaker. Hij richt zich vooral op de relatie tussen leven en dood in conflictgebieden, met name in het Midden-Oosten. In 2020 maakte hij de 5-delige documentaireserie De puinhopen van Irak en een jaar later kwam Obada uit, waarin hij de uit Syrië gevluchte Obada (23) volgt, die inmiddels een van de grootste YouTubers in Nederland is. Zijn foto’s kenmerken zich door een filmische stijl. In 2022 won hij bij de Zilveren Camera de 1e prijs in de categorie Portret (enkel), met een foto uit Afghanistan van de 11-jarige Khalil Ahmed, wiens ouders een van zijn nieren hadden verkocht. Van het geld konden ze eten kopen.

Ina Farifteh wint de Prijs voor Storytelling voor Kitten of Vluchteling? en de Paul Peters Fotoprijs gaat naar Nynke Brandsma.

Vanaf morgen zijn alle beelden te zien bij Museum Hilversum. Hier kan het publiek ook stemmen op haar favoriete nieuwsfoto.
De Zilveren Camera viert dit jaar haar 75-jarig bestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam