Portfolio abonnees: Wessel Sijl

Focus publiceert elke maand een miniportfolio met de beste of mooiste foto’s van een van onze abonnees.

1
© Wessel Sijl

Vertel iets over jezelf?
“Ik ben 61 jaar en ben manager bij een groot internationaal railgoederenvervoer­bedrijf, waarbij ik mij onder andere met douane- en transportwetgeving bezighoud. Voor dit werkveld ben ik ook actief voor diverse internationale koepelorganisaties. Ik fotografeer al zo’n 40 jaar actief. Voor-namelijk als amateur, maar sinds 10 jaar profileer ik mij ook als semiprofessioneel, waarbij ik regelmatig workshops en lezin-gen over fotografie verzorg. Ook publi­ceer ik artikelen over fotografie; over foto-inhoud en over toepassingen.”

Wessel Sijl
© Wessel Sijl
© Wessel Sijl

Fotografeer je analoog of digitaal?
“In 2002 ben ik volledig overgestapt naar digitaal, maar daarvoor had ik al een grote drive voor het presenteren van mijn werk, waarbij het uiterste aan kwaliteit moest worden behaald. De boodschap die je met het fotowerk wil overbrengen, wordt voor een groot deel bepaald door goede beheer-sing van techniek. Uiteraard ten tijde van de opname, maar zeker ook bij de fotofini­shing. Het digitale tijdperk heeft bovendien voor mij de wereld geopend in kleur, in het dokatijdperk fotografeerde ik vrijwel uit­sluitend in zwart-wit, enkele diafilms daar­gelaten. Desondanks heb ik nog altijd een passie voor zwart-witfotografie.”

Wat fotografeer je graag?
“Een van de onderwerpen, die als een rode draad door mijn foto-oeuvre heen loopt, betreft verstilde land- en stadslandschap­pen, dat ofwel door de mens als het ware is gecreëerd, ofwel waar de mens zijn of haar sporen heeft achtergelaten. Deze opnamen zijn gemaakt op het Duitse Oostzee eiland Rügen, in Noord-Frankrijk aan de Picardische kust, aan de Bodensee en aan de Wadden-zee. Ik ben geboren en getogen op de Veluwe, en dan trekt open water als iets wat je in de eigen omgeving niet aantreft.”

Wessel Sijl
© Wessel Sijl

Met welke foto-apparatuur werk je?
“Ik ben al sinds 1975 merktrouw aan Pentax, op een kort uitstapje naar Sony na. Momenteel fotografeer ik met de Pentax KP. De meeste van deze foto’s zijn gemaakt met de Pentax K3 en een Sigma 10-20mm F4-5.6 objectief. Ik heb een nadrukkelijke voorkeur voor het werken met een (super)groothoek objectief. Verder gebruik ik ook graag de Pentax 18-135mm F3.5-5.6. Een heel enkele keer werk ik met een telezoom-objectief. Ook werk ik in het landschap graag met grijsverloopfilters met een zacht verloop. Ik werk altijd in raw. Een foto is voor mij pas echt af, als die in kwaliteit is gedrukt. Mijn Epson SureColor SC-P600 maakt overuren, en ik print op fine-art materiaal.”

Wat vind je goed aan je fotografie en waar wil je nog aan werken?
“Ik ben goed in het benutten van locaties die geschikt zijn voor zwart-wit, en daar dan met nabewerken precies die touch bereiken, waarmee je een bepaald gevoel oproept. Bij mezelf en andere kijkers. Ik streef ernaar dat je min of meer in het beeld wordt getrokken, veelal met behulp van diepte­werking. Ook het goed verdelen van hoge en lage tonen is iets waar ik erg kritisch in ben. Maar er valt nog veel te leren en ver­beteren; als fotograaf ben je permanent in ontwikkeling. Meestal laten mijn beelden wel nadrukkelijk de sporen van de mens zien, maar de mens zelf ontbreekt, meestal. Ik probeer daar iets meer mee te doen.”

© Wessel Sijl

Welke fotografen inspireren je?
“Belangrijke inspiratiebronnen zijn de grote meesters uit het verleden zoals Ansel Adams en Edward Weston; uit pakweg de jaren zestig- en zeventigfotografen als Steven Shore en Lee Friedlander en van het heden de fotografen van de Düsseldorfer Fotoschule, met name Andreas Gursky. Ook het werk van Edward Burtynksy inspi­reert me.”

www.wesselsijl.nl

© Wessel Sijl
© Wessel Sijl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam