Satijn Panyigay — Nightcall

0
Satijn Panyigay
© Satijn Panyigay, Nightcall I-11, 2024. Pigment print with matte acrylic | 72 x 96 cm | Ed. 5 + 2 AP

Satijn Panyigay heeft de afgelopen jaren veelvuldig lege binnenruimtes gefotografeerd: leegstaande musea, depots, nieuwe of herbestemde gebouwen en woningen. In haar nieuwste project Nightcall (2024) richt ze haar lens op nachtelijke exterieurs in de stedelijke omgeving van Utrecht. Haar composities benadrukken korte momenten van stilte in de anderszins bruisende ruimtes. Panyigay maakte lange nachtelijke wandelingen en zocht naar onbedoelde composities binnen de industriële structuren.

Satijn Panyigay
© Satijn Panyigay, Nightcall I-01, 2024. Pigment print on lustre paper | 120 x 90 cm | Ed. 5 + 2 AP

Voor Nightcall maakte Satijn Panyigay gebruik van haar analoge camera met lange sluitertijden en het minimale licht dat de nacht te bieden heeft. In haar beelden maakt ze gebruik van zowel het maanlicht als de kunstmatige straatverlichting, het verschil is moeilijk van elkaar te onderscheiden. De kunstenaar gebruikt dit licht om contrast te vinden in het grauwe monotone en functionele industriële landschap. Het licht kan verschijnen in de gloed van de ramen in het donker, of via de reflecties van de maan in gevels of in de glans van de gesloten jaloezieën.
In de geometrische composities van Panyigay levert de afwezigheid van mensen paradoxaal genoeg een tastbaar gevoel van menselijke aanwezigheid op. De kunstenaar wordt aangetrokken door de raadselachtige aantrekkingskracht van de nacht. De serie omvat een wereld die de onze weerspiegelt, maar ook doordrenkt is van een formele afstandelijkheid.

Satijn Panyigay
© Satijn Panyigay, Nightcall I-03, 2024. Pigment print on lustre paper, black frame 160 x 107 cm | Edition 5 + 2 AP

Met haar werk hoopt Satijn Panyigay ruimte te creëren voor rust, die volgens de kunstenaar ondergewaardeerd wordt in de haast van onze hedendaagse cultuur. In Nightcall draait het meedogenloze tempo van het moderne werkleven zich van binnen naar buiten. Strakke architecturale abstracties en grafische nodigen uit tot contemplatie en rust. 

Satijn Panyigay — Nightcall
T/m 13 april 2024
Caroline O’Breen, Hazenstraat 54, Amsterdam 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam