13 februari: FOTODOK Book Talks

0
FOTODOK Book Talks
foto: FOTODOK Book Talks

Vier fotoboeken, vier fotografen en 15 min. aan bijzondere verhalen per boek: FOTODOK Book Talks is hét podium voor verhalen uit fotoboeken. In deze live talkshow interviewen fotograaf en fotoboekenliefhebber Rob Hornstra en documentaire fotograaf Giya Makondo-Wills de verhalenmakers – fotografen, ontwerpers en uitgevers. Ze maken je deelgenoot van bijzondere verhalen over een verscheidenheid aan onderwerpen. Voor iedereen die van verhalen houdt en door de vertellers zelf in een andere wereld wil worden meegenomen.

In de 37ste editie komen de volgende gasten:

Hristina Tasheva met Far Away From Home: the voices, the body and the periphery:
Hristina werd in 1976 geboren in het communistische Bulgarije (1944-1989) en groeide op met het geloof in de communistische idealen. In 1989 kwam er in Bulgarije een einde aan het communistische utopische experiment, dat tot op de dag van vandaag nog altijd wordt gevolgd door armoede, corruptie en een ongekend hoog niveau van emigratie naar het Westen. Hristina woont inmiddels twintig jaar in Nederland, een parlementaire democratie. Ze bewandelde het pad van illegale immigrant naar houder van de Nederlandse nationaliteit en worstelt nog steeds met het vinden van haar plek in de samenleving – het hoofdonderwerp van haar artistieke praktijk.

Sandra Minten met 90 eggs and one omelet:
In 90 eggs and one omelet maken we kennis met Leen, een dakloze, aan drugs verslaafde stadsnomade op ‘t Landje. Op een dag vertelt Leen aan Sandra dat hij het roer wil omgooien. Viereneenhalf jaar volgde zij hem op zijn reis naar ‘normaliteit’, vanuit de rafelrand van de maatschappij naar een plek midden in de samenleving. We zien zijn strijd langs de onzichtbare lijn tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’, zijn worsteling met de verwachting dat alles wat afwijkt zich schikt naar de norm. Dit boek vertelt een persoonlijk en tegelijkertijd universeel verhaal; een gelaagd boek met een rijkdom aan materialen en vleugjes humor in beeld en tekst.

Kristof Titeca met Nasser Road:
Nasser Road, Kampala: bijgenaamd Silicon Valley in Oeganda. Deze straat is een mythische plek die bekend staat om zijn drukkerijen en als centrum van fraude. Van valse identiteitskaarten tot universitaire diploma’s, hier kan van alles worden gemaakt en gekocht. Dit boek vestigt de aandacht op een van de belangrijkste producten: posters en kalenders waarop politici en bekende persoonlijkheden als superhelden worden afgebeeld.  De kunstwerken zijn zowel decoratief als politiek en vertellen het verhaal van de strijd van de gewone man tegen de macht van het westerse imperialisme, waarbij internationale schurken worden gevierd als antihelden.

Viviane Sassen met Phosphor:
De carrière van Viviane Sassen omspant al meer dan dertig jaar en omvat levendig gekleurde portretten, landschappen, stillevens, abstracte composities en mode editorials. Haar opvallende, dynamische beelden onderzoeken een uiteenlopende reeks thema’s en onderwerpen – van identiteit, geslacht en het lichaam tot ras, mode en het milieu, en zijn allen samengebracht in Phosphor. In dit overzichtsboek zien we haar vroege Afrikaans geïnspireerde werk tot haar recentere experimenten met interventionistische technieken en brengt zowel bekende als minder bekende werken samen.

Programma FOTODOK Book Talks
datum: 13 februari 2024
Zaal open: 19:30 uur
Aanvang: 20:00 uur
Einde: 21:30 uur
locatie: Tivoli Vredenburg Utrecht & livestream
De voertaal tijdens FOTODOK Book Talks is Engels
tickets kun je hier boeken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam