Felipe Romero Beltrán – Dialect

0
Felipe Romero Beltrán
Dialect, 2023 © Felipe Romero Beltrán

In 2023 won Felipe Romero Beltrán de 17de editie van de Foam Paul Huf Award. Deze award is een internationaal befaamde fotografieprijs, gericht op het ondersteunen van talent en biedt een platform aan fotografen van over de hele wereld. De Foam Paul Huf Award bestaat uit een geldprijs van €20.000,- en een solotentoonstelling bij Foam. Felipe Romero Beltrán wordt hiermee toegevoegd aan de indrukwekkende lijst van 16 eerdere winnaars waaronder Lebohang Kganye, Eric Gyamfi, Daisuke Yokota, Alex Prager en Pieter Hugo.

De Colombiaanse Felipe Romero Beltrán richt zich met zijn werk op sociaal maatschappelijke vraagstukken, waarbij hij zijn onderwerpen vaak meerdere jaren volgt. Voor de tentoonstelling Dialect documenteert hij de levens van een groep jongvolwassenen gedurende een periode van 3 jaar – de tijd die de juridische procedure van het verkrijgen van een verblijfsvergunning kost. Na een gevaarlijke oversteek van de Straat van Gibraltar, de maritieme grens tussen Marokko en Spanje, vestigen de jonge mannen zich in Sevilla. In de limbo van het wachten ervaren deze jonge mannen een leegte; losgekoppeld van hun achtergebleven familie en geïsoleerd van een nieuwe samenleving waaraan ze niet mogen deelnemen. Zelfs wanneer het ze lukt een vergunning te krijgen, ervaren de mannen een gevoel van vervreemding in dit nieuwe ‘thuisland’.

Felipe Romero Beltrán
Dialect, 2023 © Felipe Romero Beltrán

Het werk van Romero Beltrán kenmerkt zich door een sterke, bijna filmische compositie, waarin documentairefotografie samenkomt met elementen van performance en choreografie. De tentoonstelling bevat naast zijn foto’s ook videowerk en een installatie die het ontoegankelijke papierwerk van het juridische proces verbeeldt. Felipe Romero Beltrán brengt een krachtig humaan perspectief naar voren, waarbij zijn eigen achtergrond als immigrant uit Colombia en zijn toegewijde betrokkenheid bij zijn onderwerpen zijn visie en perspectief beïnvloeden.

Bij de tentoonstelling zal ook de gelijknamige publicatie Dialect te koop zijn, gepubliceerd door Loose Joints

Felipe Romero Beltrán – Dialect
25 jan t/m 1 mei
Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam