Lebohang Kganye wint de Foam Paul Huf Award 2022

Lebohang Kganye, uit Johannesburg, Zuid-Afrika, is de zestiende winnaar van de internationaal befaamde Foam Paul Huf Award. Eerder deze week verkoos de vijfkoppige vakjury de winnaar van dit jaar uit zo’n 100 genomineerden, geselecteerd door 23 voordragers uit 21 landen. De Foam Paul Huf Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een aanstormend talent. Met de prijs wil Foam fotografen stimuleren in hun artistieke ontwikkeling.

0
Lebohang Kganye
Ka 2-phisi yaka e pinky II, 2013, Her Story series © Lebohang Kganye.

Lebohang Kganye is geboren in 1990 in Johannesburg, waar ze momenteel ook woont en werkt. Ze is van een nieuwe generatie hedendaagse Zuid-Afrikaanse fotografen. Naast haar werk als beeldend kunstenaar volgt Kganye de masteropleiding Fine Arts aan de Witwatersrand University in Zuid-Afrika. Met haar werk duikt Kganye in thema’s uit haar eigen geschiedenis en afkomst, die tegelijkertijd resoneren met de geschiedenis van Zuid-Afrika en apartheid.

Het juryrapport leest als volgt: “Het werk van Lebohang Kganye reflecteert op persoonlijke verhalen, herinneringen, familie, verlies, ontheemding en ontwrichting terwijl ze tegelijkertijd de indexicaliteit van fotografie als getuigenis van de waarheid onder de loep neemt. De jury is onder de indruk van haar heldere visie, complexiteit en ambitie. Kganye combineert op een performatieve en visueel uitgekiende manier kunstvormen zoals fotografie, collage, film, installatie en sculptuur en put daarbij uit zowel familie- als collectieve archieven om de gefabriceerde aard van geschiedenis en herinneringen te onthullen.

Lebohang Kganye
Re shapa setepe sa lenyalo II, 2013, Her Story series © Lebohang Kganye.

“Binnen het specifieke karakter van haar Zuid-Afrikaanse context resoneert het veelzijdige werk van Kganye met de traumatische koloniale geschiedenis van haar land en apartheid, en kiest daarbij ook vaak literatuur, theater en mondelinge overleveringen als uitgangspunt. In haar debuutserie Ke Lefa-Laka: Her Story, 2013 verschijnt de beeldend kunstenaar als spookachtige verschijning in foto’s van haar moeder die een aantal jaren daarvoor was overleden. Haar meer recente theatrale, fotografische diorama’s bestaat uit silhouetten die zijn uitgeknipt van haar familieleden en andere personen en neergezet als poppen in een schimmenspel. Hiermee toont het werk van Kganye veel meer dan een simpele getuigenis van gebeurtenissen uit het verleden. Ze gebruikt fotografie juist als medium om een nieuwe geschiedenis te vertellen en verbeelden.”

Eervolle vermelding
De jury kent na Lebohang Kganye een eervolle vermelding toe aan het werk van Sabelo Mlangeni (Zuid-Afrika), medeoprichter van Umhlabathi Collective. “Mlangeni’s overtuigende werk richt zich op de gevoeligheden in het leven van queers in de Zuid-Afrikaanse townships tot de steden in Lagos, die hij op een zeer persoonlijke, collaboratieve en met een soms vrolijke benadering laat zien.”

Lebohang Kganye
Kwana Germiston bosiu I 2013 Her Story series C Lebohang Kganye

De Prijs
Lebohang Kganye ontvangt een bedrag van € 20.000 en haar werk zal te zien zijn tijdens een solotentoonstelling in het Foam Fotografiemuseum in Amsterdam. Haar naam wordt toegevoegd aan de lijst met indrukwekkende voorgangers. Vorig jaar werd de Foam Paul Huf Award uitgereikt aan John Edmonds (VS, 1989). Zijn solotentoonstelling A Sidelong Glance is nog tot 19 juni 2022 te zien in Foam.

Paul Huf
De Nederlandse fotograaf Paul Huf (1924-2002) stond bekend om zijn vernieuwende manier van fotograferen en was een belangrijk ambassadeur voor het ontstaan van Foam Fotografiemuseum Amsterdam in 2001. Om deze bijzondere band te blijven eren is de Foam Paul Huf Award in 2007 in het leven geroepen ter stimulatie voor jonge fotografen wereldwijd. Foam reikt de jaarlijkse prijs uit sinds 2007 en de winnaar wordt gekozen door een onafhankelijke, internationale jury.Lebohang Kganye is de zestiende winnaar van de Foam Paul Huf Award.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam