PhotoBrussels Festival

0
PhotoBrussels Festival
Les fleurs © France Dubois - The Palm Beach

Van 25 januari tot 25 februari 2024 vindt het PhotoBrussels Festival plaats. Het festival maakt deel uit van de European Month of Photography (EMOP), een netwerk van fotografiefestivals in verschillende Eu­ropese steden zoals Berlijn, Lissabon, Luxemburg, Parijs, Wenen en Brussel. Deze 8e editie biedt bezoekers een tentoonstellingsparcours langs maar liefst 56 verschillende culturele locaties (kunstga­lerijen, musea, kunstcentra) binnen de Belgische hoofdstad.

We lichten 5 tentoonstellingen uit;

Jacques Sonck
Met zijn solotentoonstelling in de A Stichting brengt Jacques Sonck zijn intieme portretten voor het eerst naar Brussel. Sonck staat bekend om zijn indringende straat- en studioportretten van excentrieke figuren uit alle lagen van de bevolking. In zijn werk stelt hij de unieke aspecten van elk gezicht centraal en brengt hij op die manier een ode aan de diversiteit van de mens. De tentoonstelling met 120 zwart-wit portretten wordt georganiseerd in samenwerking met Gallery FIFTY ONE.
25 jan t/m 31 mrt, A Stichting, Van Volxemlaan 304, Brussel

PhotoBrussels Festival
Untitled, 1993 (C) Jacques Sonck Courtesy Gallery FIFTY ONE

Generations of Resilience
De tentoonstelling Generations of Resilience belicht de uitdagingen waarmee verschillende generaties Oekraïense fotografen zijn geconfronteerd. De presentatie van een reeks foto’s van de jaren 1970 tot nu legt de nadruk op de spiraalvormige aard van de strijd voor de onafhankelijkheid van Oekraïne en haar democratische ontwikkeling. De geschiedenis van Oekraïne is een strijd voor de toekomst, die zich voortzet door de generaties heen. Hier worden fotografie en kunst een van de belangrijkste middelen om veranderingen vast te leggen en te archiveren, evenals een middel om te strijden in tijden van oorlog en imperialisme te weerstaan.
25 jan t/m 23 mrt, Hangar, Châtelainplein 18, Brussel

PhotoBrussels Festival
Irreversibly Altered © Daria Svertilova

Michael Ackerman
Op twee locaties is werk van Michael Ackermann te zien. De Box Galerie en L’Enfant Sauvage tonen beiden uitgebreide selectie uit zijn nieuwste boek SMOKE, evenals een selectie van zijn meest iconische beelden.
11 jan t/m 10 mrt L’Enfant Sauvage, Enseignementstraat 23, Brussel
13 jan t/m 2 mrt Box Galerie, Vleurgatsteenweg 102, Brussel

PhotoBrussels Festival
© Michael Ackerman, Anouk, extrait de Fiction

Lucas Leffler
De jonge kunstenaar Lucas Leffler gebruikt op een verrassende manier aarde in zijn experimentele benadering van fotografie. De modder, verzameld in wat overblijft van de Zilverbeek, waar de fotografische fabriek Agfa-Gevaert decennialang zijn zilverhoudend afvalwater heeft geloosd, wordt vervolgens vermengd met lichtgevoelig materiaal, waarop Leffler analoge beelden projecteert die ergens tussen poëzie en documentaire liggen. Zijn foto-schilderijen vertellen het verhaal van vervuiling, maar gaan ook over begraven en het geheugen van de grond, die sporen van menselijke activiteiten bewaart.
20 jan t/m 25 feb, Lee Bauwens Gallery, Charmestraat 36, Brussel

PhotoBrussels Festival
Leffler Lucas, Mudprint #10 (détail), 2023 © Courtesy the artist – Lee-Bauwens Gallery

France Dubois
Niets blijft duren; alles herhaalt zich, lijkt France Dubois ons te vertellen terwijl ze jaar na jaar de bloei van dezelfde magnolia- en kersenboom observeert.
25 jan t/m 25 feb, The Palm Beach, Meyerbeerstraat 61, Brussel

Kijk voor het volledige programma op www.photobrusselsfestival.com

De tentoonstelling Erwin Blumenfeld – Photography 1930-1950 in het Joods Museum van België maakt ook deel uit van PhotoBrussels Festival

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam