Erwin Blumenfeld – Photography 1930-1950

0
Erwin Blumenfeld
Erwin Blumenfeld. Do you part for the Red Cross, New York, 1945, Variant van de cover van Vogue, Coll. familie Blumenfeld

Het werk van fotograaf Erwin Blumenfeld (1897-1969) is te zien in het Joods Museum van België in Brussel. Blumenfeld is vooral bekend voor zijn uitzonderlijke creatieve modefotografie. Zijn werk is veelvormig en bevat een mengeling van dadaïstische elementen, politiek engagement en artistieke experimenten.

Met meer dan honderd foto’s blikt de tentoonstelling terug op Blumenfelds oeuvre. Hij maakte deel uit van de culturele avantgarde in Amsterdam en vervolgens in Parijs, waar hij als freelancer voor Vogue werkte. De avant-garde was een generatie jonge kunstenaars, die met nieuwe vormen experimenteerde in verschillende kunstdisciplines. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd Blumenfeld als ‘ongewenste vreemdeling’ in diverse Franse interneringskampen vastgezet. In 1941 slaagde hij erin om naar New York te vluchten, waar hij een succesvolle carrière opbouwde. Blumenfeld werkte er voor grote namen zoals Harper’s Bazaar, Life en Vogue en maakte meer dan 100 covers voor verschillende mode en fotografiebladen.

Erwin Blumenfeld
Erwin Blumenfeld, Zelfportret met een fototoestel Deardoff 1950-1955, Coll. familie Blumenfeld

Naast deze glamoureuze wereld biedt de tentoonstelling nieuwe inzichten in Blumenfelds visie op kunst; ook wordt wordt een selectie zelfportretten en foto’s uit zijn persoonlijke leven getoond – een leven dat vooral werd getekend door zijn kampervaringen.

Erwin Blumenfeld – Photography 1930-1950
t/m 4 feb 2024
Joods Museum van België
Miniemenstraat 21, Brussel, België

Ook nu te zien: James Barnor – Studio of life

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Geef je reactie!
Schrijf hier je naam